Keresés

Zsidógyűlölő politikus szobrát avatja fel a Fidesz alelnöke

A koholt vádak alapján halálra ítélt egykori parlamenti képviselő, Donáth György szobrát avatja fel Gulyás Gergely Fidesz-alelnök szerdán. Donáth, a Magyar Élet Pártjának egykori alelnöke a sajátosan magyar politikai rasszizmus híve volt, aki a zsidók, a svábok, a románok ellen keltett hangulatot.   

Szobrot kap a IX. kerületben Donáth György egykori parlamenti képviselő, akit 1947-ben koholt vádak alapján végeztek ki. A szobrot a Politikai Elítéltek Közössége állítja, és Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke avatja fel – írja a 444.hu a ferencvárosi önkormányzat honlapjá szereplő meghívóra hivatkozva. A szerdai eseményen ott lesz Boross Péter volt miniszterelnök is.

Bár Donáth Györgyöt valóban olyan bűnök miatt végezték ki, amiket nem követett el, de politikai tevékenysége erősen vitatható, figyelmezetett a 444.hu. Donáth ugyanis rasszista politikus volt: 1939-1944-ben kormánypárti képviselő, a Magyar Élet Pártjának budapesti elnöke, 1943-tól a párt alelnöke, aki a zsidótörvények lelkes támogatói közé tartozott.

Ernyőszervezetet is alapított a fajvédő civil szervezeteknek, az ezek közé tartozó Magyar Közösségnek szintén meghatározó alakja volt. Az Egyesületközi Együttműködés alapszabályában szerepelt “az idegen fajok elleni szociális harc”, illetve hogy a magyar élet irányításából ki kell zármi “azokat a fajokat és népelemeket, amelyeket a magyarságra és az itt élő nemzetiségekre egyaránt károsnak ítélünk, elsősorban a zsidóságot.” Donáth nem a német nemzetiszocialista eszmék híve volt, hanem a rasszizmus hazai formáját népszerűsítette, aminek követői a zsidók mellett a svábok és a románok ellen is igyekeztek hangulatot kelteni. Ezt a szerepét azonban nem vizsgálták perében.

A 444.hu megkérdezte Ungváry Krisztián történészt a szoboravatásról, aki így kommentálta az eseményt:

“A magyar történelem jobboldali alakjai között számos tiszteletre méltó személy található. Igencsak sajátos, hogy a kormány közülük mindig csak azokat kanonizálja, akik a fajelméletek felé is mutattak nyitottságot. Giesswein Sándor, Slachta Margit vagy Márai Sándor helyett rendre beteges antiszemitákat, kisszerű írokat és notórius fajvédőket preferálnak. Értem én, hogy el kell lopni a Jobbiktól a szellemi muníciót, de aki a korpa közé keveredik, azt előbb-utóbb megeszik a disznók. Donáth György ártatlan volt abban, amivel 1947-ben vádolták, miközben tényleges felelősségét a bíróság nem is firtatta. Holott lett volna mit. Donáth az antiszemita törvények egyik szorgalmazója volt. Azonban több volt mint egyszerű antiszemita: a német nemzetiséggel szemben is faji intézkedéseket követelt.

Ilyen embernek szobrot avatni közbotrány.”

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!