Keresés

Zoltai mindenkinek hajlandó megbocsátani

A Mazsihisz volt ügyvezetője igazgatója, aki pár hete Lázár János tanácsadója lett engedékeny hangulatú levelet küldött a Népszabadságnak. Ebben leírja, hogy mindenkinek megbocsát, aki árulónak nevezte, és az újságíróknak is, akik szerinte kihasználták az alkalmat, hogy belé rúgjanak.

Zsidó közéleti embereknek, rabbiknak, újságíróknak is kész megbocsátani Zoltai Gusztáv. Azoknak is, akik árulónak nevezték, amiért tanácsadói megbízást vállalt Lázár János miniszter mellett – áll Zoltai Népszabadságnak küldött levelében.

A Mazsihisz volt ügyvezető igazgatója korábban még azt mondta: jogi úton kíván reagálni a személyével kapcsolatos rágalmakra. Most azonban, hogy hazatért, meggondolta magát. A kezdődő zsidó új évre tekintettel úgy döntött: hajlandó mindenkinek megbocsátani.

Zoltai levelében többek között azt írja: ő csak egy hitét, vallását gyakorló jó zsidó. “Most, hogy rövidesen beköszönt a zsidó új esztendő, amikor a Nagyünnepek megkezdődnek, minden zsidó ember számvetést készít és elnézést kér, valamint megbocsát. Megbocsát azoknak, akik megbántották. Minden nemtelen támadónak megbocsátok, akik vádaskodtak és árulónak próbáltak beállítani.Most akkor: megbocsátok azoknak a zsidó közéleti embereknek, akik éveken át jártak a nyakamra, hogy az általuk fontosnak gondolt ügyek és emberek mellé álljak. (Ami fontos volt a magyar zsidóság szempontjából, azt megtettem.)” – áll a levélben.

Zoltairól szeptember elején derült ki, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert segíti a jövőben tanácsadóként. Feladata szerint Zoltai a zsidó szervezetek és a kormány közötti viszony rendezését szolgálja tanácsaival. „A Miniszterelnökségen dolgozó tanácsadónak általában egy évre szól a megbízatása, ebben az esetben szeretném decemberre lezárni ennek a programnak a konszolidálását” – idézte Lázár szavait korábban a Magyar Nemzet.

A kormány munkájához való csatlakozása nagy visszhangot váltott ki a zsidóság körében: többen árulónak nevezték, de a Fideszen belül is furcsának találták néhányan a szerepvállalását.

Zoltai Gusztáv, aki csaknem huszonöt éven át volt a Mazsihisz – és a BZSH, a Budapesti Zsidó Hitközség – ügyvezető igazgatója, tavasszal váratlanul bejelentette, hogy lemond.  A Mazsihisz idén többször került vitás helyzetbe a kormánnyal: a Sorsok Háza koncepciója, a Szabadság téri német megszállási emlékmű, és Szakály Sándor történész, a Veritas Intézet igazgatójának szavai miatt, aki idegenrendészeti akciónak nevezte a magyar holokauszt első tömeggyilkosságát, az 1941-es kamenyec-podolszkiji deportálást.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!