Keresés

Zöld utat adott két népszavazási kérdésnek az NVB

Két kérdést átengedett négyet elkasszált a Nemzeti Választási Bizottság a közül a 19 kérdés közül, amit ellenzéki csoportok nyújtottak be pár nappal  a március 15-ei demonstrációjuk előtt. A tankötelezettségi korhatárról és a kamarai díjról lehet népszavazást tartani, a trafikokról  például nem. A maradék  13 kérdésről később döntenek.

Hét népszavazási kezdeményezésből kettőt átengedett, ötöt elutasított a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdai ülésén – írja az MTI. A két hitelesített kezdeményezés az ellenzéki civilek által március 15-én bejelentett kérdések közé tartozik; az egyik a tankötelezettségről, a másik a gazdasági kamarai hozzájárulási díj fizetéséről szól. Ezek az első kérdések, amelyeket az új népszavazási törvény hatálybalépése óta az NVB hitelesített.

A március 15-ei civil demonstráción bejelentett 19 “rendszerbontó” népszavazási kérdés közül hatról hozott határozatot az NVB, a többiről későbbi ülésein dönt, legkésőbb április 13-áig. A jóváhagyott kérdések így szólnak:

“Egyetért-e Ön azzal, hogy a tankötelezettség annak a tanévnek a végéig tartson, amelyben a tanuló a tizennyolcadik életévét betölti?”

“Egyetért-e Ön azzal, hogy ne kelljen a gazdasági kamarai közfeladatok ellátásához kötelezően kamarai hozzájárulást fizetni?”

A 19 népszavazási kérdést két nappal korábban Vajda Zoltán nyújtotta be magánszemélyként a Nemzeti Választási Irodánál. Vajda azt mondta, a benyújtott kezdeményezések azért tűnnek bonyolultnak, mert kínosan ügyeltek arra, hogy mind formailag, mind tartalmilag, mind pedig jogi értelemben korrekt kérdéseket fogalmazzanak meg.

A trafikokról nem lehet népszavazást tartani

A többi kérdés elutasítását az NVB a következőképpen indokolta:

Kérdés: “Egyetért-e Ön azzal, hogy közpénzből és az Európai Unió által biztosított forrásokból megvalósítandó kiemelt beruházásokat ne lehessen kivonni a közbeszerzésekre vonatkozó szabályok hatálya alól?” A testület szerint a kérdés nem egyértelmű, és tulajdonképpen két kérdés, egyrészt a közpénzekre vonatkozik, másrészt az EU által biztosított forrásokra, emellett a kérdés ok nélkül kelti azt a látszatot, mintha a hatályos jog alapján a kiemelt beruházásokat ki lehetne vonni a közbeszerzések hatálya alól.

Az NVB 8 igen, 1 nem szavazattal megtagadta a hitelesítését annak a kérdésnek is, amely szerint “Egyetért-e Ön azzal, hogy a dohánytermékek kiskereskedelme Magyarországon ne az állam kizárólagos hatáskörébe utalt tevékenység legyen?”. Az NVB szerint a kérdés hitelesítése és egy eredményes népszavazás eredményeként az állam monopóliumát meg kellene szüntetni, és ez a költségvetés módosításával is járna, a költségvetést érintő kérdésben viszont nem lehet népszavazást tartani.

Az NVB ugyancsak 8:1 arányban nem hitelesítette azt a kérdést sem, hogy “Egyetért-e Ön azzal, hogy az orvosi szakmai kollégiumok által a betegségek kezelésére összeállított irányelveket az Országgyűlés foglalja törvénybe?” Az NVB hitelesítést megtagadó döntésében hivatkozott az alaptörvényre, amely szerint a tudományos igazság kérdésében az állam nem jogosult dönteni, tudományos kutatások értékelésére kizárólag a tudomány művelői jogosultak.

Az NVB egyhangú döntéssel nem hitelesítette azt a kérdést sem, hogy “Egyetért-e Ön azzal, hogy a látvány-csapatsportokra adható társaságiadó-támogatások feltételei megegyezzenek a kulturális intézményeknek juttatható támogatásokéval?” A vitában Patyi András, az NVB elnöke azt mondta, a kérdés a társasági adót érinti, az alaptörvény szerint azonban központi adónem tartalmáról sem lehet népszavazást tartani. Másrészt – mint mondta – kétséges, hogy a kérdés a választópolgároknak egyértelmű-e, nem egyértelmű, hogy melyik szabályozásnak kell vonatkoznia a másikra.

Az ülés után a kezdeményezők örömüket fejezték ki, hogy két fontos kérdésben is “áttörést” tudtak elérni. Jelezték: az elutasított kérdéseknél megvizsgálják az NVB pontos indoklását, majd valószínűleg a Kúriához fordulnak jogorvoslatért.

Egy pluszkérdés is asztalon volt

Az NVB tárgyalt egy a 19-es “csomagtól” független népszavazási kérdésről is. Tóth Áron magánszemély március 2-án nyújtotta be népszavazási kérdésének aláírásgyűjtő ívét, amelyen az a kérdés szerepelt: “Egyetért-e Ön azzal, hogy az önköltséges felsőoktatási képzésben részt vevő hallgatók részesülhessenek tanulmányi ösztöndíjban?”

Az NVB 4 igen és 5 nem szavazattal megtagadta az aláírásgyűjtő ív hitelesítését, a testület tagjainak többsége szerint a kérdés ugyanis nem felel meg annak a követelménynek, hogy választópolgárok számára egyértelműnek kell lennie, illetve egy eredményes népszavazás esetén a költségvetést is módosítani kellene, ilyen kérdésről viszont nem lehet népszavazást tartani.

 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!