Keresés

Zavarja a röszkeiket a hangos határvédelem

A határmentén élőknek nem tetszik, hogy folyamatosan honvédségi járművek járnak az utcájukban, és van, akinek a kertjébe póznákat is építettek.

Manőverút és mozgásérzékelő világítás épül a magyar-szerb határon – írja a delmagyar.hu. Az út célja, hogy a járőrök könnyebben meg tudják közelíteni a határt. A kerítés mentén pedig mozgásérzékelős lámparendszereket is telepítenek.

A lap szerint ebből egyelőre annyi látszik, hogy a kerítés mellett az erdőt végig megritkították, de a villanyoszlopok még sok helyen a földön hevernek. A környéken lakók közül azonban va, akit zavar az építkezéssel és a határőrzéssel járó felhajtás.

“Tehetek valamit ellene? Lőjem ki csúzlival?” – kérdezte a Röszke utolsó utcájának utolsó házában lakó Szűcs Zoltán. A férfi és felesége 1984 óta él a magyar–szerb határ szomszédságában. Tavaly közérdekű használati jogot jegyeztek be az ingatlanjuk egy részére, ami azt jelenti, hogy a hatóságok arra használják a földjét, amire akarják. Szűcs Zoltán röszkei portáján azóta pózna és villanyszekrény áll. A pózna egyelőre nem zavarja, sokkal inkább a rendőrség és a honvédség miatt megnövekedett forgalom. “Az ablakot nem lehet nyitva hagyni, élhetetlenné tették az utcát” – mondta.

Környezetvédelmi aggályok is felmerültek

A kerítésből nagyjából 30-40 kilométer az Európai Unió ökológiai hálózatának, a Natura 2000-nek a területén épült. A Natura 2000-es védettségét élvezi az Ásotthalom és Kelebia melletti öt kilométernyi határszakasz – írja a lap.

“Sajnos másodlagossá vált a természetvédelem és a természetvédelmi törvény. Ásotthalom környéken él Európa egyik legveszélyeztetettebb emlőse, a délvidéki földikutya. Természetvédőként nem kívánom kommentálni a határzárat és annak hatását” – mondta Bojtos Ferenc, a CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület irodavezetője. A szakember szerint a világítás további terhelést jelent majd a madaraknak és a rovaroknak, elriasztja őket, illetve megzavarja azokat a tájékozódásban, ami végül elhullást okozhat.

A Belügyminisztérium a delmagyar.hu megkeresésére közölte, hogy a magyar–szerb határszakaszon építendő manőverút kivitelezésére és az áramellátás kiépítésére a kormány 9,35 milliárd forint forrást biztosított. A feladat teljesítése során a büntetés-végrehajtási szervezet betartja a hatályos jogszabályokat, és figyelembe veszi az ökológiai szempontokat is. A munkavégzés folyamatosan több helyszínen zajlik egyszerre, a befejezés október végén várható.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!