Keresés

Közmunkára ítélték Gulyás Mártonékat

Gulyás Márton  300, Varga Gergely 200 óra közmunkát kapott amiért könnyen lemosható, vízbázisú festékkel akarták megdobni hétfő este a Sándor-palotát. Csütörtökön gyorsított eljárásban tárgyalták a két aktivista ügyét, először csoportos garázdasággal vádolták őket. 

Körülbelül 90 ember zsúfolódott a tárgyalóterembe, hogy meghallgassák a hétfőn a Sándor-palotánál tartott tüntetéskor őrizetbe vett politikai aktivisták, Gulyás Márton és Varga Gergely bírósági tárgyalását csütörtökön, a Budai Központi Kerületi Bíróságon – írja az Index. A tárgyalás még délután öt órakor is tartott.

A két tüntetőt csoportosan elkövetett garázdasággal vádolják, amiért narancssárga festékkel teli flakont dobtak a Sándor-palotára azon a tüntetésen, ami aznap este alakult ki, amikor Áder János köztársasági elnök aláírta a CEU működését ellehetetlenítő törvényjavaslatot.

A két vádlott védői még a tárgyalás elején azt kérték a bírótól, a büntető eljárást küldje vissza az ügyészséghez és folytassák le általános szabályok szerint, mert a vádlottaknak nem volt idejük felkészülni a tárgyalásra. A bíró azonban ezt a kérelmet elutasította, így a tervezettek szerint lefolytatják a tárgyalást.

Az Index tudósítása szerint Gulyás Márton úgy vallott, a tüntetés előtt látta Kósa Lajos ATV-s nyilatkozatát, ami annyira feldühítette, hogy a boltban vízalapú narancssárga festéket vásárolt. „Úgy éreztem, ha erre nem reagálunk, akkor megérdemeljük” az ilyen vezetőket – mondta Gulyás nem tagadva a rongálást, amely szerinte a bűnrészes Áder János elnök törvényt jóváhagyó lépése elleni tiltakozás volt.

Büntetőjogi felelősségét Gulyás mindvégig tagadta, sőt, megígérte: szabadon engedése után is küzdeni fog az elnyomó rezsim ellen, hasonló eszközökkel, miután a hatalom nem hagy más lehetőséget.

A 31 éves Gulyás helyzetét nehezíti, hogy a Nemzeti Választási Iroda kopaszbotrány ügyében elfoglalt álláspontja miatti korábbi tiltakozása miatt a bíróság egy év próbaidőre bocsátotta őt. Az ügyészség a két ügy egyesítését javasolta is, ez ellen Gulyás ügyvédje tiltakozott.

“Kezdett ellaposodni a tüntetés, úgy éreztem ebben a helyzetben adekvát volt egy olyan, a sajtó figyelmét is megragadó lépés, amely nem erőszakos, de jelzi az elégedetlenséget”

– magyarázta a festékdobálás motivációját a másik vádlott: Varga Gergő a vallomásában. Kettejük közül végül csak neki sikerült a festékes flakont elhajítania, Gulyást ugyanis még azelőtt lefogták a rendőrök, hogy dobhatott volna. Mégis, Vargát másodrendű vádlottként hallgatták ki. A kárt, amit okozott, 23 ezer forintra becsüli a vád.

Az ügy egyik vitás pontja, hogy három elkövetőtől lehet csak csoportos garázdaságról beszélni, a tárgyalt esetben viszont csak két elkövetőt azonosított és vett őrizetbe a rendőrség. Az ügyészség ugyan három elkövetőt említ, a harmadik emberről viszont, aki miatt jogilag már csoportosnak nevezhető a cselekmény, semmit nem tudnak a hatóságok – írja az index.

A tárgyaláson Gulyás Márton védője, Matlák Gábor szabálytalannak találta azt is, hogy a bíróság csak a vád oldaláról beidézett tanúkat, 6 rendőrt hallgatott ki, a védelemnek ideje se volt rá, hogy felkészüljenek és szerezzenek tanukat.

A tanúmeghallgatásokkal a másik baj az volt a védelem szerint, hogy a bíróság nem tett eleget annak a kötelezettségének, hogy biztosítsa: a meghallgatás előtt álló tanúk nem hallják a vádlottak vallomásait. A bíró ugyanis kiküldte ugyan a tárgyaláson megjelent tanukat, amíg a vádlottak beszéltek, odakint azonban kihangosítva követni lehetett a tárgyalást. 

A tárgyalás szünetben a TASZ megbízásából dolgozó Nehéz-Posony Kata, Varga ügyvédje azt mondta az Indexnek, szerinte több ponton is kérdésesek a vádpontok, hiszen

  • nem volt erőszakos a cselekedet,
  • megbotránkozást nem okozott,
  • a rongálás pedig vizesbázisú festékkel nem követhető el, hiszen állagváltozást nem okoz.

Legfeljebb kártérítés volna követelhető, de semmiképp sincs szó bűncselekményről – márpedig a garázdaság és a rongálás egyenként legfeljebb három év börtönnel büntethető, mondta.

Frissítés: Az ítélet szerint Gulyásnak 300, Vargának 200 óra közmunkára kell mennie. Mindenki fellebbezett, Gulyás azt mondta, nem hagyják abba a tiltakozást

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!