Keresés

Vizsgálja az ÁNTSZ a kötelező abortusztanácsadást

A tisztiorvosi szolgálat vizsgálatot rendelt el a Patent Egyesület nyáron kiadott jelentése miatt, ami szerint hatástalan és megalázó az abortusz előtti kötelező tanácsadás, közben pedig gyakran éri jogsérelem a nőket.

Októberben országos szakfelügyeleti vizsgálatba kezd az ÁNTSZ, hogy teljes képet kapjon az abortusz előtti kötelező tanácsadással foglalkozó családvédelmi szolgálatok működéséről – írja a nol.hu.

A Patent felmérése ugyanis azt mutatta, hogy az esetek több mint tíz százalékában éri jogsérelem (hibáztatás, bűntudatkeltés, érzelmi nyomásgyakorlás) a kötelező, abortusz előtti tanácsadáson megjelenő nőket. A megkérdezettek fele pedig nem kapta meg a törvényben előírt információkat, tanácsadást. Vagyis az érintettek helyzetét nem könnyítette meg a procedúra.

Az ÁNTSZ szerint a jelentés pontatlan, „koncepciózusan rossz színben tünteti fel a családvédelmi szolgálatok munkáját”. Módszertani hibaként rótták fel, hogy a Patent Egyesület a felmérést az utcán végezte, ahol a megfelelő intimitást nem lehet biztosítani. Megjegyezték: az elkészült összefoglalóból úgy tűnik, mintha minden várandós nő a terhesség megszakítása mellett döntene vagy akarna dönteni. Kifogásolták, hogy a Patent a folyamatban a védőnő szerepét úgy tünteti fel, mint aki nyomást gyakorol a várandós nőre annak érdekében, hogy magzatát megtartsa. Hozzátették, a családvédelmi szolgálatok működésére vonatkozóan az Országos Tisztifőorvosi Hivatalhoz 2005 óta nem érkezett lakossági panasz – írja a lap.

Az, hogy nem érkezett panasz, csak azt mutatja, hogy Magyarországon az emberek jogtudatossága a kívánatos szint alatt van – reagált az ÁNTSZ bírálatára a Népszabadságnak Spronz Júlia ügyvéd, a Patent Egyesület vezető munkatársa. Hozzátette: furcsállják az ÁNTSZ reakcióját, ha már helyettük megcsinálták ezt a felmérést, azt is mondhatták volna, hogy üljenek le, beszéljék meg, milyen támpontokat adhatnak a tanulmány eredményei a családvédelmi szolgálatok munkájának javításához.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!