Keresés

Visszaadják a hajléktalanok segélyét

Mégis kaphatják a hajléktalanok az önkormányzatok havi 11 400 forintos segélyét – döntött hétfőn a Fővárosi Közgyűlés.

A fővárosi közgyűlés a hétfői ülésén 31 igennel egyhangúlag megszavazta az LMP-s Csárdi Antal előterjesztését az egy hónapja megszüntetett segélyfajta visszahozásáról – írja az Index.

A rendszeres ellátást kérelmező hajléktalanok önkormányzati segélyéről van szó, amely azt az időszakot segít átvészelni a hajléktalanoknak, amikor már be van adva kérelem valamilyen állami ellátásra (mondjuk nyugdíjra), de a pénzt még nem kezdték folyósítani. Összege havi 11 400 forint, és addig jár, amíg meg nem érkezik az első rendszeres pénz, de legfeljebb tíz hónapig.

A Város Mindenkié csoport korábban nyílt levélben kérte a fővárosi közgyűlés tagjait, hogy szavazzanak igennel a segély visszahozására. 2014-ben ezen a címen 1728 esetben összesen 19 millió 658 ezer forintot fizetett ki a főváros. Vagyis a költségvetésben egy nagyjából 20 milliós tételről van szó, ami, ahogy a nyílt levél fogalmaz, a „főváros teljes költségvetéséhez képest aprópénz”.

A képviselők februárban szavazták meg a hajléktalanok segélyezési rendszerének az átalakítását, és ennek lett az az egyik következménye, hogy március elsejével megszűnt ez a megszokott segélyfajta. A megszüntetés indoklása az volt, hogy erre lényegében törvény kötelezi az önkormányzatot. A hétfői közgyűlési ülésen nem volt már vita a szavazás előtt.

Az ülés után Csárdi Antal az Indexnek azt mondta: az a helyes, ha nem vonjuk el a rászorulóktól azt a segítséget, amit eddig megkaptak. Csárdi szerint ugyanakkor a hajléktalanok helyzetére átfogóbb, a segélyezésen messze túlmutató megoldást kellene találni, de ezzel adós a városvezetés, amiben mindenkinek, neki magának is felelőssége van. Azt mondta: dolgoznak ezen, és várhatóan a ciklus második felének elejére az LMP letesz majd egy hosszú távra szóló, korrekt javaslatot.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!