Keresés

Világszerte visszhangzott a Népszabadság leállítása

 

Bejárta  a külföldi sajtót a Népszabadság leállításának híre. A BBC-től a New York Timeson keresztül a Le Monde-ig több nagy lap is  hírt adott az eseményről.

“Beszüntette működését Magyarország legnagyobb nyomtatott napilapja, állítólagos kormányzati nyomás miatt” – írta a BBC. A New York Times az utóbbi hetekben a lap által kirobbantott, a kormányzati szereplőknek kellemetlen botrányok mellett megemlíti tudósításában a szombat esti több ezres tüntetést is (erről szóló tudósításunkat itt találja).

A francia Le Monde az AFP tudósítását vette át, és idézik a Népszabadság munkatársainak nyilatkozatát, akik arról beszéltek, hogy lap bezárása egy puccs volt. Ugyancsak az AFP tudósítását vette át a brit Telegraph, ami szerint az lap leállítása elmélyítette a sajtó elleni leszámolástól való félelmeket.

A Reuters hírügynökség a szombat délutáni tüntetésről is beszámolt, eszerint körülbelül 2000 ember vett részt a Népszabadság és a sajtószabadság melletti tünetésen.  A német Spiegel szerint a bezárt lap fontos hang volt Orbán Viktor miniszterelnökkel szemben.

A beszámolók közlik Mediaworks Kft., a lap tulajdonosának érveit, aki szerint a Népszabadság működésének felfüggesztését gazdasági okok indokolták, de mindenütt kitérnek arra is, amit a lap munkatársai, illetve az ellenzéki pártok mondanak erről: hogy a lépés mögött politikai okok állnak.

Az ügyről beszámolt még a Financial Times, a Houston Chronicle, a Gulf Times is.  

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!