Keresés

Világos üzenetet küldtek a menekülteket segítő magyarok

“Köszönjük a magyar embereknek a segítséget” – ezt írták a múlt héten a Keleti pályaudvarnál a menekültek egy fekete táblára. Miközben hírünk a világban mostanában főleg arról szól, hogy a kormány embertelenül bánik a Magyarországra érkező menekültekkel, addig a magyar lakosok számtalan helyen mutattak példát összefogásból és segíteni akarásból. 

A Huffington Post amerikai lap a múlt héten arról írt egy hosszú cikket, hogy a magyar kormány helyett a lakosok látják el a menekülteket. A szerző szerint míg a kormány szerepe leginkább az agresszióban és a tétlenségben merül ki, addig a magyarok igazi elismerést érdemelnek, amiért kiálltak a menekültek mellett, és ahol tudtak, segítettek nekik. Főleg egy olyan országban – írja a cikk, amire nem igazán jellemző a nyilvános tiltakozás és a tüntetés.

“Az önkéntesek munkája és a bőkezű adományok nékül a helyzet a Keleti pályaudvaron elviselhetetlen lett volna” – olvasható a cikkben, ami szerint a több ezer önkéntes és névtelen adományozó nem egyszerűen csak eljátszották a nagylelkű adakozót, hanem segítségükkel világos és egyértelmű üzenetet is küldtek saját kormányuknak és a többi magyarnak: mi nem így gondolkodunk a menekültekről, ahogy ti. Európa a második világháború óta a legnagyobb krízisét éli, ebben a helyzetben tettek hihetetlen emberségről és szolidaritásról tanulságot a magyarok – állítja a Huffington Post szerzője.

Migránsok a Keleti pályaudvarnál
Migránsok a Keleti pályaudvarnál. Fotó: Magócsi Márton

Az elmúlt napok és hetek eseményei, az a legtöbbször szürreálisnak tűnő helyzet, amibe a Magyarországon lévő menekültek kerültek, a kormány döntései, alkalmasak voltak rá, hogy még pozitívabb színben tüntessék fel a nyugat-európai kormányokat és annak lakóit. Így például az osztrákokat, németeket vagy az izlandiakat, akik az újságcikkek és tudósítások szerint tárt karokkal várják a menekülteket, és a magyar kormánnyal szemben, nagyon is örülnének nekik.

Miközben Magyarországról a menekült gyűlölök képe rajzolódott ki, nagyon sok magyar bizonyította be, hogy ez nem így van. Ők azok, akik hónapok óta azon fáradoznak, hogy könnyebbé tegyék a Magyarországra érkezett menekültek mindennapjait. Ebben a cikkben néhány példát szedtünk össze az elmúlt hetekből arra, hogyan segítettek ezek az emberek a menekülteknek.

Önkéntesek a pályaudvarokon

A fővárosi pályaudvaroknál és a közterületeken hosszú hetek óta önkéntesek százai segítenek a menekülteknek. A menekültek nagy része a Keleti pályaudvaron várakozik, ott a helyzet az utóbbi hetekben gyakorlatilag tarthatatlanná vált. Ha Keleti, akkor sokaknak egyből a Migration Aid (MA) civil közösségi kezdeményezés ugrik be, de rajtuk kívül nagyon sok az olyan önkéntes is, akik mindenféle szerveződés nélkül csak úgy kimennek, játszanak a gyerekekkel, ételt, italt, cukorkát osztanak, de van közöttük önkéntes orvos és tolmács is. A Keletinél önkéntesekről szóló portré cikkünket elolvashatják itt.

Migránsok a Keleti pályaudvarnál
Fotó: Magócsi Márton.

A Migration Aid kezdeményezés még júniusban indult el a Facebookon, és néhány nap alatt több ezren csatlakoztak azzal a szándékkal, hogy humanitárius segítséget nyújtsanak a Magyarországra érkező menekülteknek, megkönnyítsék a nehéz helyzetben levő emberek utazását és itt tartózkodását.  Az MA munkájába bekapcsolódott aktivisták eleinte csak a menekülttáborok felé vezető közlekedési csomópontokban és a táborok környékén, így több budapesti helyszín mellett Szegeden, Debrecenben, Bicskén, Fóton és Cegléden segítették az úton lévő migránsokat információval, élelemmel és innivalóval, továbbá alapvető higiéniai és ruházati cikkekkel.

Megteltek a raktárak

Később segítségük szinte teljes egészében áttevődött a fővárosi pályaudvarokra, különösen a Keleti pályaudvarhoz, ahol a helyzet az utóbbi időben már tarthatatlanná vált. Az önkéntesek a nap huszonnégy órájában ott voltak a helyszínen, ebédet főztek, orvosi ellátását nyújtottak a menekülteknek, adományokat gyűjtöttek, amiket szét is osztottak, de egyik este egy hatalmas kivetítőn a Tom és Jerryt vetítették a menekült gyerekeknek.

A névtelen adományozók mostanra annyi felajánlást tettek, hogy az MA összes raktára megtelt, ezért arra kellett kérniük mindenkit, hogy szeptember 15-ig szüneteltessék az adományozást. De szintén a Migration Aiden keresztül segít az a fővárosi skót pubbtulajdonos, aki hetek óta megengedi, hogy az önkéntesek nála tárolják az adományokat, és ott készítsenek a menekülteknek szendvicseket.

Az út mellett várták őket

Nagyon sokat segítettek teljesen spontán módon. Ilyenek voltak azok a magyarok, akik a menekültek múlt pénteki gyaloglásuk közben siettek valamit tenni. A menekültek gyalog indultak el Bécsig, és alig értek ki a város határát jelentő Budaörsi útra, a helyiek szinte végig a vonulás alatt az autópálya mellett ételt, italt, wc-papírt osztottak nekik. Valaki babakocsit vitt ki, hogy a szülőknek ne kelljen még a gyereket is cipelnie. Több autós megállt, és fuvarral próbálta segíteni a gyalogló menekülteket.

Migránsok gyalogolnak Bécsbe
A múlt pénteken Bécs felé elindult gyalogmenetben önkéntesek osztanak az út mellett vizet. Fotó: Magócsi Márton.

Ilyen volt az a két fiatal nő is, akik felvettek egy szír családot, de mivel dugóban álltak, és nem tudtak egyből továbbmenni, kénytelenek voltak végighallgatni egy szlovák rendszámos sportkocsi tulajdonos szitkozódását és fenyegetőzését. A család annyira megijedt, hogy a két nőnek baja lesz, hogy inkább kiszálltak az autóból, és gyalog folytatták útjukat.

Önkéntes egészségügy

A menekültválság szinte minden fontosabb helyszínén, így a pályaudvarokon és a röszkei gyűjtőponton is vannak önkéntes orvosok. Ők azok, akik minimális eszköztárral ugyan, de próbálják ellátni a beteg menekülteket. Pécsen ez egészen szervezett formában megy, a Galenus Mentőszolgálat mentősei hetek óta önkéntesen és ingyen, a munkaidejükön túl dolgoznak, a pécsi vasútállomáson. Az egyik önkéntes mentős beszámolója szerint találkozott már súlyos tüdőgyulladással, de a legjellemzőbb a rovarcsípés és a különböző sérülések.

De a napokban indult el az a kezdeményezés is, aminek célja, hogy szállással segítsék a menekült családokat. A Békefészek mozgalom egy magánkezdeményezésből indult: Illyés Bence a barátnőjével együtt néhány napja kezdett menekült családokat fogadni édesapja üresen álló lakásában a Keleti közelében. Most éppen egy kilencfős szír család van náluk. Ők mindannyian egy szobában, ágyakon és matracokon alszanak,. Bence az Abcúgnak azt mondta: egyre többen jelentkeznek náluk, hogy szeretnének családokat befogadni, már több százan is felajánlották a segítségüket.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!