Keresés

Veszélybe sodorják magukat a kacérkodók

“Nem árt az óvatosság” címmel közölt cikket a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság a Nők Elleni Erőszak Megszüntetésének Világnapján a rendőrség hivatalos honlapján. A rendőrség szerint a saját biztonságát veszélyezteti, aki férfiakkal kacérkodik.

A szombaton megjelent nagy felháborodást kiváltó kisfilm – melynek tanulsága az volt , hogy az erőszakért az áldozat is felelős lehet – után a rendőrség kedden újabb intelemmel rukkolt elő a fiatal lányok részére.

A rendőrség szerint a legfontosabb, hogy a nők időben felismerjék  az erőszakra irányuló szándékot, és lehetőleg kerüljék el a veszélyes helyzeteket.

“A tapasztalatok azt mutatják, hogy a megelőzésben a női metakommunikációnak óriási szerepe van. A fiatal lányok kacérkodása gyakran válthat ki erőszakot. Fontos, hogy csak akkor közvetítsünk ismerkedési szándékot, ha valóban kapcsolatba kívánunk lépni a másik féllel, mivel a visszautasítás dühöt kelthet a hozzánk közeledőben.”

A rendőrség a továbbiakban azt tanácsolja, hogy a szándék felismerése esetén célszerű nyilvános helyre menni, és elvegyülni a társaságban, valamint azt, hogy:

“Viselkedésünkkel minden esetben igyekezzünk magabiztosságot sugározni.”

Tehát a nő legyen magabiztos, ám közben ne közvetítsen olyan jeleket, amelyek miatt viselkedése egy férfi számára kacérkodásnak tűnne.

Vas megyére a rendőrség saját bevallása szerint nem jellemzőek a nőket érő utcai zaklatások, valamint az erőszakos bűncselekmények, azonban nem árt az óvatosság.

Az ENSZ 1999-ben nyilvánította november 25-ét a Nők Elleni Erőszak Megszüntetésének Világnapjává, így emlékezve meg a Mirabal nővérekről, akiket 1960-ban ezen a napon öltek meg Rafael Trujillo tábornok parancsára a Dominikai Köztársaságban.

A hétvégén megjelent kisfilm(ek) miatt több nőjogi civil szervezet is tiltakozott. A Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség (Női Érdek), a Magyarországi Női Alapítvány (Mona), a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület (NANE) és a Patriarchátust Ellenzők Társasága (Patent) Egyesület szerint a filmek káros és veszélyes üzeneteikkel hozzájárulnak a nők elleni erőszak előfordulásának amúgy is kedvező társadalmi légkör fenntartásához, az áldozatok megalázásához és megfélemlítéséhez, valamint az elkövetők felmentéséhez és büntetlenségéhez.

A felvételeknek hamar híre ment a világban, hétfőn már a neves angol lap, a Guardian is foglalkozott az üggyel.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!