Keresés

Verik az őrök a rabokat a tököli fiatalkorúak börtönében

Az ombudsman jelentése szerint a tököli börtön személyzetének tagjai bántalmazzák az elítélteket, a börtön pedig teljesen le van pukkanva: nincs WC-fedél, váladék szivárog a falon.

Emberhez méltatlan körülmények között tartják a fiatalkorú fogvatartottakat a tököli Büntetés-végrehajtási Intézetben – írta a hvg.hu a Magyar Nemzetre hivatkozva Székely László ombudsman jelentése alapján.

Székely László helyszíni vizsgálatakor 762 fogvatartott tartózkodott a börtönben, ez közel 95 százalékos telítettséget jelentett, ami alacsonyabb az országos átlagnál, de közülük csak 158-an voltak fiatalkorúak, ami a jelentés szerint ellentmond az intézet eredeti funkciójának.

A jelentés megállapította, hogy a magánzárkák nagyon kicsik, a fogvatartottak mozgástere nem éri el a jogszabályban meghatározott 6 négyzetmétert. A helyiségekben gyenge volt a világítás, a leromlott állapotú vécéknek nem volt fedelük, a falból balesetveszélyes csaptelepek álltak ki. Több helyiségben a falakon és a mennyezeten testváladék nyomait lehetett látni, többen panaszkodtak arról, hogy csótányok és poloskák tanyáznak a cellákban – írta a lap.

Az ombudsmani interjúk során kiderült, hogy a személyzet egyes tagjai bántalmazzák az elítélteket. Többen társaiktól szenvedtek el erőszakot, de gyakoriak a rasszista és szexista megjegyzések is. Székely László az őrök brutalitása kapcsán rámutatott arra, hogy a személyi állomány kiválasztási folyamatában kiemelt hangsúlyt kell kapnia a pályázó személyi és pszichológiai alkalmasságának. Ugyanakkor megállapította azt is, hogy a súlyosan leterhelt dolgozók tagjainál már megjelentek a börtönstresszre utaló jelek is – írta a Magyar Nemzet.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!