Keresés

Végzett a könyvvizsgáló a Norvég Civil Támogatási Alap átvilágításával

Hatékonyan és az előírásoknak megfelelően működik a Norvég Civil Támogatási Alap. Ezt állapította meg a norvég kormány által felkért független brit könyvvizsgáló cég.   

Megfelelt az előírásoknak a Norvég Civil Támogatási Alap pénzeinek magyarországi felhasználása. Ezt Norvégia magyarországi nagykövetsége közölte csütörtökön. A norvégok a PKF Littlejohn brit könyvvizsgáló céggel világíttatták át a programot és a helyi alapkezelőt. A vizsgálók megállapították, hogy az alap forrásainak kezelése és az ellenőrzési mechanizmusok az előírásoknak megfelelnek. A jelentésben kitértek a norvég támogatási alap kezelésének hatékonyságára is. “Megnyugtató, hogy a könyvvizsgálat eredményei pozitívak” – idézték a közleményben Vidar Helgesen európai ügyekért felelős minisztert.

A könyvvizsgálók az alapkezelőn kívül néhány projektet is megvizsgáltak. A vizsgálatok általában véve pozitív eredménnyel zárultak, csak néhány apróbb hibára derült fény, ezek korrigálása a közeljövőben várható. A PKF Littlejohn bizonyos fejlesztéseket javasolt az alapkezelési és ellenőrzési rendszerben, ezeket figyelembe veszi a norvég külügyminisztérium – olvasható a norvég nagykövetség honlapján.

A közleményben megjegyzik, hogy a 13,5 millió eurós keretből olyan civil szervezeteket támogatnak, amelyek a demokratikus értékek és az emberi jogok érvényesülését kívánják előmozdítani Magyarországon, majd röviden összefoglalták a magyar kormány és az alap pénzeit kezelő civil szervezetek közötti konfliktust:

Hogy a civil szervezeteket támogató norvég alap hatósági nyomásnak volt kitéve, és a helyi alapkezelőnél rendőrségi razzia is volt. Hogy a magyar hatóságok megszegték az EGT és Norvég Alap kezelésére vonatkozóan megállapodásokat, és tavaly május 9-én Norvégia felfüggesztette a magyarországi támogatások kifizetésének egy részét.

“Párbeszédet kezdeményezünk a magyar hatóságokkal, azzal a céllal, hogy az alapvető demokratikus értékekből kiindulva és tiszteletben tartva a civil szervezetek függetlenségét, valamint az érvényben lévő megállapodásokat, megoldást találjunk a kialakult helyzetre” – idézték Vidar Helgesent.

A közleményből az is kiderül, hogy Norvégia közel 160 millió euró támogatást nyújt 16 ország civil szervezeteinek, és hogy a magyarországi programon kívül még 12 civil támogatási alapnál zajlik könyvvizsgálat ezekben a napokban.

Idéznek egy értékelési jelentést, is, ami szerint

“a balti, a közép- és a dél-európai országokban a norvég támogatások hozzájárulnak ahhoz, hogy a helyi civil szervezetek hatékonyabban elláthassák azt a szerepet, ami egy nyitott és demokratikus Európában a civil szervezetekre hárul”.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!