Keresés

Vége lesz a kórházak gazdasági önállóságának

Megszűnik 2017-től a kórházak gazdasági önállósága, ha a kormány elfogadja az egészségügyi államtitkárság előterjesztését. Kancelláriák fogják irányítani az intézmények gazdálkodását.

2017-től mind a 104 jelenleg működő állami kórház gazdasági irányítását kancelláriák vehetik át az egészségügyi államtitkárság által javasolt kormány-előterjesztés szerint – írja a 444, a Magyar Idők cikkére hivatkozva.

A tervezetből, amelyet szerdán tárgyal a kormány, az derül ki, hogy 8-10 kórház tartozik majd egy kancellárihoz, és jelentősen csökkenni fog a kórházi főigazgatók autonómiája és érdekérvényesítő képessége, és hogy a kormány hatékonyabb és átláthatóbb gazdálkodást és „több korrigálási lehetőséget” vár a változtatásoktól.

2017-ben már tízmilliárdos nagyságrendű megtakarítással kalkulálnak.

 

Ha a kormány az egészségügyi államtitkárság legradikálisabb tervét fogadja el, akkor az intézmények minden gazdasági önállósága megszűnik, és jogilag teljesen a kancelláriákba olvadnak majd bele „nem költségvetési szervként működő, jogi személyiséggel rendelkező szervezeti egység formájában”. A kancellároknak még szélesebb hatáskörük lesz, és egyes szakmai kérdésekben is dönthetnek majd.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!