Keresés

Vége az érpataki modellnek, leváltották Orosz Mihály Zoltánt

Látványos vereséget szenvedett a a szélsőjobboldali nézeteiről és provokatív-exhibicionista megnyilvánulásairól híres polgármester, Orosz Mihály Zoltán a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Érpatakon, a vasárnap tartott időközi önkormányzati választáson. Orosztól 13 év után veszi át a címet egy helyi nő, Nagy Imre Attiláné, aki eddig képviselőként működött az önkormányzatban. A nő – stratégiai okokból – Orosz egyetlen kihívója volt.

Egészen magas részvételi arány mellett látványos különbséggel – 72-28 százalékos szavazati aránnyal – elvesztette a vasárnap rendezett időközi polgármester-választást Érpatakon a szélsőjobboldali nézeteiről és provokatív-exhibicionista megnyilvánulásairól híres Orosz Mihály Zoltán, aki 13 éven keresztül vezette a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei települést.

Orosz egyetlen ellenfele, aki ezzel a falu új polgármestere lett, a civilben könyvelőként dolgozó családanya, Nagy Imre Attiláné volt. A nő eddig képviselőként dolgozott az önkormányzatban, most függetlenként indult a választáson. Elég magas részvétel mellett nyert: az 1300 szavazásra jogosult lakosból 955-en adták le voksukat. A pontos számok:

  • Nagy Imre Attiláné: 689 szavazat
  • Orosz Mihály Zoltán: 266 szavazat

Elegük lett Oroszból

Az Abcúggal négy nappal a választás előtt jártunk Érpatakon, és a találomra megszólított falusiakkal való beszélgetésekből is az derült ki, hogy az érpatakiak polgármester-váltó hangulatban vannak: kinek abból volt elege, hogy ha valami rosszat csinál, a polgármester képes ellene összehangolt támadást indítani, kinek pedig abból, hogy Orosz arcpirító viselkedése miatt szégyellnie kell, hogy érpataki. Volt olyan is, aki azt tette szóvá, hogy a polgármester, ahelyett, hogy a faluért dolgozna, állandóan a bíróságra jár – a saját peres ügyeivel van elfoglalva, amiből van neki jópár.

Érpatakon azért kellett időközi önkormányzati választást kiírni, mert a képviselő-testület nemrég feloszlatta magát. A falu önkormányzata ugyanis gyakorlatilag működésképtelenné vált, miután a képviselő-testület még a 2015-ös költségvetést sem tudta elfogadni. Orosz Mihály Zoltán szerint azért, mert a testületben ülő négy ellenzéki képviselő így akarta ellehetetleníteni a munkáját, a képviselők szerint viszont azért, mert a polgármester nem tudott tételesen elszámolni jelentős összegű kiadással.

Se közmunka, se fűtés a hivatalban

A hiányzó zárszámadás miatt semmilyen állami normatív forrást nem kapott meg Érpatak önkormányzata az elmúlt egy évben, a falu számláját zárolták. Így például nem működik a faluban a helyi szegényeknek létfontosságú közmunka-program sem, de néhány hete még a gázt is kikapcsolták a felhalmozódott tartozások miatt a polgármesteri hivatalban.

A négy évvel ezelőtti, 2014-es országgyűlési választásokon szintén több szavazatot szedett össze Orosz helyi ellenzéke, mint amennyivel a polgármester végül nyert, akkor azonban többen is indultak a polgármesteri címért, ezért nem sikerült leváltani Oroszt. Ezúttal azonban stratégiai okokból indult csak egy jelölt: Nagy Imre Attiláné.

Bedőlt az érpataki modell

Orosz Mihály Zoltán vereségével találmánya, az érpataki modell is bedőlt. Pedig a helyi lakosságot értékes és értéktelen emberekre, szövetségesekre és ellenségekre, építőkre és rombolókra osztó társadalomszervezési modelljét Orosz éveken keresztül próbálta népszerűsíteni és terjeszteni a rendpárti megoldásokra fogékony településvezetők körében. A legmesszebbre ebben akkor jutott, amikor Fülöp Erik, a közeli Tiszavasvári jobbikos polgármestere a településére hívta Oroszékat, hogy „csináljanak rendet” a település két, méretes szegregátumában.

A bíróság hamar letiltotta erről Fülöp Eriket, az Abcúgnak azonban még sikerült működés közben látni Oroszt és a Becsület Légiója nevezetű félkatonai alakulatát 2016 áprilisában a tiszavasvári szentmihályi cigánytelepen.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!