Keresés

A Vatikánnak ígérgetnek, közben nem állnak ki a körmendi plébános mellett a magyar püspökök

Miközben a menekülteket befogadó körmendi plébános mellett nem állnak ki, a Vatikánnak, egészen pontosan Ferenc pápának tavaly szeptemberben írt levelükben mégis azt ígérték a katolikus püspökök, hogy követni fogják a menekültek befogadásáról és segítéséről szóló felhívást. Ennek ellenére Németh Zoltán, a körmendi püspök, aki menekülteket fogadott be, a Szemlélek blognak azt nyilatkozta a napokban, eddig egyetlen püspök biztosította róla, hogy mellette áll.

A Katolikus Karitasz igazgatója, Écsy Gábor szintén a Szemlélek blognak adott interjújában hangsúlyozta, nem ért egyet a körmendi plébános lépésével. Úgy fogalmazott, szerinte a menekültek befogadása nem létszükségleti megoldás volt. „(…) szerintem nem járt el bölcsen a plébános. Olyan ez, mint amikor valakinek zsíros kenyeret kínálnak, de ő vajasat szeretne enni. Biztosan melegebb van a plébánián, de a többség a táborban maradt. Látható, hogy nincs szó megfagyásról, éhezésről” – jegyezte meg. Arról is beszélt, hogy konkrét információi vannak róla, hogy a körmendi táborban nem embertelenek a körülmények.

„Sajnos sokan beszélnek ennek ellenkezőjéről anélkül, hogy ismernék a pontos helyzetet” – mondta mindezt úgy, hogy ő egyébként még soha sem járt a körmendi sátortáborban. Az Abcúgnak múlt pénteken Körmenden több menekült is azt mondta, hideg van a sátrakban, ha esik az eső, akkor az alulról befolyik, mindezek miatt pedig már aludni sem tudnak. S noha a sátrakban valóban van kályha és biztosítanak számukra fát is ahhoz, hogy begyújthassanak, azt azonban sokszor fel is kell hasogatniuk, hogy gyújtósként használhassák. Ezt volt, hogy konyhakéssel kellett csinálniuk, vagy az udvarról húztak be ágakat. Igazán meleg egyetlen helyen van, a konténerben található mosdóban.

A körmendi riportunkat ide kattintva olvashatják el, a katolikus püspökök Ferenc pápának címzett levelét itt találják.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!