Keresés

Van olyan jobbikos, akivel nem innék meg egy teát se

A cigányokkal jóban van, a drogdílereket étvizedekre rács mögé dugná, a melegfelvonulás pedig szerinte kirívóbb, mint az anyázós buzizás. Rig Lajos a Jobbik történetében először nyert egyéni parlamenti mandátumot, pedig végzettsége szerint kórházi szakasszisztens. De szerinte ez nem baj, a parlamentben ülők közül senki se készült politikusnak. Azt mondja, a Jobbik ugyanabba az irányba megy ma is, mint 2010-ben, és készen állnak a kormányzásra.

Egy hete nyerte meg a tapolcai időközi választást. Már megbarátkozott azzal, hogy országgyűlési képviselő lett?

Ez egy ugródeszka az önkormányzati közigazgatás után. Egy nagyobb lépték, egy nagyobb volumen. Először szakszervezeti képviselő voltam, akkor 220 ember érdekét képviseltem, aztán alpolgármesterként 18 ezerét, most pedig 72 ezer ember képviseletét fogom teljesíteni a parlamentben.

Ha jól tudom, Ön korábban mentős volt és altatóorvos. Mi a végzettsége?

Aneszteziológiai szakasszisztens a végzettségem, vezető szakasszitenesként dolgoztam.

2010-től jött az önkormányzati képviselőség.

Akkor listáról kerültem be, a 2014-es választáson pedig egyéniben.

22 évet töltött el az egészségügyben, négyet a közigazgatásban. Mennyire ért a közügyekhez?

Mostantól nem csak egyes régióknak az érdekét kell képviselnem, hanem olyan döntéseket is meg kell hoznom, amelyek az ország sorsát, irányvonalát határozzák meg. Én úgy gondolom, hogy egyik parlamentben ülő ember sem született politikusnak, politikai irányultságukat hosszú évek során finomították, fejlesztették.

Rig Lajos interjú
Fotó: Magócsi Márton

Milyen döntéseket kell majd meghoznia, amelyek befolyásolják az ország sorsát?

A kétharmados szavazások általában mindig olyan volumenű törvényjavaslatokat tartalmaznak, amelyek befolyásolhatják az ország jövőjét. Példul az ISIS-féle fellépés. Én úgy gondolom, hogy Magyarországnak nem kell fellépni külföldön egy olyan terrorista sejt ellen, amihez nincs közünk. De ha megjelennek ott a magyar katonák, akkor azt a terroristák támadásnak fogják venni, és így megerősődik a magyar terrorfenyegetettség.

Látom egy szentről készült kép van az irodája falán. Az ISIS keresztényeket lő halomra.

Ugyanúgy muzulmánokat is kivégeznek. Ezt külön kell venni a kereszténységtől. Én hívő ember vagyok, de nem vagyok híve az erőszaknak. Ezért nem is javaslom, hogy Magyarország olyan háborúban vegyen részt külföldön, ami megerősítheti a támadások esélyét Magyarország irányába.

Rig Lajos interjú
Fotó: Magócsi Márton

Azt mondja, nem híve az erőszaknak. De a Jobbik erőteljesen támogat olyan szervezeteket, amelyek katonai alapon szerveződnek. Ilyen például a Magyar Gárda.

A Magyar Gárda erőszakos? Hány olyan bűncselekményt követett el a Magyar Gárda, ami erőszakos cselekmény volt?

2012-ben a közeli Devecserben volt egy felvonulás, amelyet a Jobbik szervezett, gárdisták is részt vettek rajta. Ott a résztvevők közül többen roma családok házát dobáltak kővel.

Büntetőeljárás indult?

Bírósági ügy van belőle.

Én nem tudok róla. Az ártatlanság vélelme mindenkit megillet. Ott az előzményeket kell megvizsgálni, hogy ez a roma közösség milyen cselekményeket követett el a ottélők ellen. Úgy gondolom, hogy olyan okok voltak, amik miatt a ottlakók kérték a fellépést, és nem csak a Magyar Gárda volt ott, hanem sok civil is.

Ön ott volt?

Nem.

Hasonló felvonulást szervezne a választókerületében, ha erre okot adna egy a Devecserihez hasonló attrocitás?

Ebben a választókerületben nincsenek ilyen gondok. Ha végigmennek Tapolcán, akkor ez egy nyugodt kis város. Veszprém megyéhez képest és országos szinten is jó helyzetben van a bűnmegelőzés, a bűnüldözés tekintetében. A rendőrség itt kiválóan teljesít.

Milyen kapcsolatra törekszik a választókerületében a cigány kisebbséggel?

Nagyon jóban vagyunk. Érdemes beszélni a cigány önkormányat helyi elnökével, hogy mi a véleménye. Nekem különösebb problémám nincs. De megint áttértünk arra, hogy cigányság. A magyar társadalmat két részre lehet bontani, van, aki a társadalmat erősíti, és van, aki gyengíti. Azzal együtt lehet dolgozni, aki erősíti, azzal viszont nem lehet mit kezdeni, aki gyengíteni akarja. Akár a bűnözés, akár a munkakeresés tekintetében, de ilyen ugyanúgy van a cigányság és a magyarság körében is. Itt az együttélés jó.

És ezt a jó kapcsolatot nem árnyékolják be olyan dolgok, mint amikor Novák Előd szilveszterkor cigányozik?

Itt vidéken nem foglalkoznak politikával, az csak Pesten működik.

Mivel foglalkoznak vidéken?

Dolgoznak. Itt nem nézik a parlamentet, a vicc kategóriát súrolja néha, ami ott elhangzik. Tapolca és térségének közössége abszolút nemet mondott a Fideszre.

Mitől lesz jobb a választókerületnek azzal, hogy mostantól Ön képviseli a parlamentben?

Ha végignézik az elmúlt 12 évet, munkahely itt nem létesült, bármilyen kormányzat, bármilyen képviselő volt itt. A polgármesterekkel szorosobbra kell fonni a kapcsolatot, legyen akár MSZP-s, fideszes vagy független. Hiszen a polgármesterek azok, akik tudják az egyes térségek kiugrópontjait, mi lehet például idegenforgalmi attrakció. Lásd Zalaszegvárat, egy hete tudtam meg, hogy van ott egy 32 fokos hőforrás, amely lehetőséget ad arra, hogy oda egy befektető termálfürdőt építsen.

Rig Lajos interjú
Fotó: Magócsi Márton

Ön előtt Lasztovica Jenő volt a térség képviselője. Ő befolyásos politikusnak számított a Fideszben, régóta volt a térség országgyűlési képviselője. Mit gondol Önnek lesz hasonló lobbiereje?

Tudja, hogy Veszprém megyében 2007 és 2013 között szétosztott források tekintetében Tapolca és térsége hanyadik helyen van? Az utolsón. Az utolsó helyhez milyen lobbierő kellett?

Hogyan akar segíteni ezen a parlamenti munkájával?

Amint az előbb is elmondtam, számítok a polgármesterekre. A munkahelyteremtés elsősorban mindig a nagyvárosi polgármester feladata. Lásd Ajkán Schwartz Bélát. MSZP-s városvezetés van Ajkán, de azért az ipari park bővül, a beruházások nőnek, saját lábán megáll a város, még Sümegről is sokan járnak át Ajkára dolgozni. Bodorfa. Az ottani polgármester elérte azt, hogy a tömegközlekedés úgy változzon, hogy az ottélők minden egyes nap három műszakban be tudjanak járni Ajkára dolgozni. Szerintem ez az egyetlen egy kiút: a tömegközlekedést úgy meg kell erősíteni, hogy elérhetővé váljanak azok a munkalehetőségek, amelyek eddig bújtatva voltak, mert hétvégén az emberek nem tudtak elmenni dolgozni.

A tapolcai városvezetés fél éve jobbikos, Ön pedig az alpolgármester. Ez alatt az idő alatt milyen eredményt értek el itt, például a munkahelyteremtésben?

Van egy projektünk, júniusban nyújtjuk be a pályázatot a Veszprém megyei közgyűléshez. Egy habüveg gyár létesülne a tapolcai laktánya területén. Ez közel hetven munkahelyet jelentene.

Ez mikorra valósul meg?

Egy éven belül.

A Jobbik 2003-as fennállása óta Ön az első képviselő-jelölt, aki hozni tudta a körzetét. Miért tartott ez ennyi ideig?

A Jobbik az egyetlen olyan párt, ami nem sorolható a rendszerváltó pártok közé, és nem sározódott be. El kellett telnie 4-5 évnek, hogy az emberek bízzanak a Jobbikban.

A Jobbik az évek során, főleg 2006 után cigányozással, burkolt vagy kevésbé burkolt antiszemita megjegyzésekkel vált láthatóvá. Ön ezekkel azonosul?

Nézze, minden egyes pártban – és vehetjük a Fideszt is – vannak olyan képviselők, akikkel nem innék meg egy csésze teát sem! Az, hogy antiszemita megnyilvánulások vannak… nézze, minden pártban vannak olyan renitens emberek, akiket meg kell büntetni! A Jobbik az egyetlen olyan párt, amelyiknek ha a képviselői elkövetnek bármi olyat, az nem marad büntetlenül. És ennek minden egyes pártban így kellene lennie.

Ezek szerint van olyan jobbikos képviselő, akivel nem inna meg egy csésze teát?

Persze. Minden pártban van ilyen.

Ki az?

Azért ne személyeskedjünk! A másik pártnál sem említettem nevet, a Jobbiknál sem fogok.

Beszéljünk pár témáról, amiben a Jobbiknak elég markáns véleménye szokott lenni. Miskolcon van egy telepfelszámolási program, aminek a célját a Jobbik is támogatja. Ennek a lényege, hogy a telepen élő lakókat az önkormányzat kilakoltatja, vagy megprólja elérni, hogy elköltözzenek a településről. Ön egyetért ezzel a programmal, szívesen látna hasonlót itt is?

Meg kell nézni, hogy mi okozta ezt a kilakoltatást. Nem tudom a részleteket, de valószínűleg óriási adosságállomány halmozódott fel, például közüzemi tartozások. Itt Tapolcán is van körülbelül 25-30 millió köztartozás. Ez Miskolc tekintetében is óriási tartozási állomány lehet. Az megint egy más kérdés, hogy ezek után biztosítanak-e nekik máshol lakhatást, és nem az utcára lökik őket.

Ön biztosítana?

Abban az esetben, ha garanciát látnék arra, hogy a fizetési hajlandóság megvan. És teljesen mindegy, hogy cigány vagy magyar. Ön adna olyan albérlőnek lakást, akiről tudja, hogy nem fizetne?

Én nem vagyok egy önkormányzat, amelynek szociális feladatokat is el kell látnia.

Ha három hónap után nem fizetne, akkor kirakná a lakásából?

És ha egy hatgyerekes család lenne az albérlőm? Ön kirakna egy hatgyerekes családot?

A önkormányzatnak van olyan lehetősége, hogy anyaotthonba elhelyezze őket. Tapolca város tekintetében ilyen nem történt.

Rig Lajos interjú
Rig Lajos tapolcai irodája Fotó: Magócsi Márton

Volt Tapolcán egy kórház, aminek 2012-ben leépítették az aktív ágyait. Ön azt ígérte, hogy ezeket visszahozzák. A Jobbik programjában viszont az áll, hogy az alapszolgáltatást kell megerősteni, hogy minél több beteget lehessen otthon ápolni. Ez kettő, hogy jön össze?

A kampányidőszakban érdekes módon mindenki egyből vissza akarta állítani ide az aktív osztályokat, az MSZP és a Fidesz is. Zombor Gábor megígérte, hogy húsz aktív ágyat visszaállít, és elindítják 10 ággyal az egynapos sebészetet. Na, az egynapos sebészet 2010 óta működik. A húsz belgyógyászati aktív ágy egyelőre jó, de az 55 ágyat kérjük vissza. A 10 egynapos sebészeti ágy viszont kevés, 35 volt, amit megszüntettek.

Európában a sebészeti műtétek 80 százalékat operálják az egynapos sebészeten. Magyarországon a sebészeti műtéteknek csak 8 százalékat. Ezt fel kéne vinni 50-60 százalékig.

Az egynapos sebészet az, amelyen csak legfeljebb 24 órát tölt a beteg És itt jön be az otthonápolás, mivel a rehabilitáció már otthon törénik. Az aktív kórházi ellátás azt takarja, hogy nem csak 24 órát tölt el a beteg az intézményben, hanem akár 72 órát is.

Valós igény van a kórházi ágyakra?

12 ezer aláírás egy hét alatt valós igénynek minősül.

A VII. kerületben volt egy tűcsereprogram, amit az ottani önkrományzat megszüntetett. Ez droghasználóknak biztosított tűcsere-lehetőséget. Egy ilyen programról mi a véleménye, támogatna egy ilyet Tapolcán?

A drogot minden formájában elutasítom. A tetten ért terjesztőket nem pár éves, hanem több tízéves büntetéssel sújtanám, hiszen nem tudhatom, hogy kinek adnak drogot legközelebb, lehet, hogy gyerekeknek. Akik viszont rabjává váltak a szernek, az ő rehabilitációjukra fordítani kell, és segítséget kell nyújtani, akár az egyház révén, hogy ebből a helyzetből őket kiemeljük.

A tűcsereprogram célja nem a drogfogyasztás támogatása.

Hanem az AIDS megelőzése. De még egyszer mondom, elutasítom, és nem is támogatnám. Aki ezen részt vesz, az valószínűleg azért szeretne cserélni, mert drogfogyasztó. Őt kell rábírni arra, hogy hagyjon fel ezzel, mert a fogyasztás az ő egészségét, és másokét is veszélyezteti, hiszen ha belövi magát, akkor ön és közveszélyessé válhat. Képzelje el, ha beül egy autóba! Ugyanúgy felelős, aki azt a drogot eladta neki. Ezt minden egyes formájában meg kell szüntetni.

Egy tűcsere-program, ami ártalomcsökkentő tevékenyéget végez…

…az az AIDS-et előzi meg, nem a drogfogyasztást.

És az nem szükséges?

Nem tudok arra adatot, hány HIV és AIDS-fertőzött van Magyarország területén.

Hogyan lehetne kezelni a vidéki droghasználatot? Vidéken egyre népszerűbbek a dizájner drogok. Ez egy tendencia, a hatóságok felvesznek szereket a tiltólistára, a terjesztők viszont új, akár sokkal egészségtelenebb szereket kotyvasztanak. Hogyan lehet ebből a körből kilépni?

Itt Tapolcán is megjelentek a dizájnerdrogok, a rendőrkapitány tájékoztatott róla. Mondják, hogy a magyar elme nagyon leleményes. Ezek nincsenek tiltólistán, ezért nagyon nehéz ráfogni a  terjesztőre, hogy drogot árul, maximum illetéktelen kereskedelmi tevékenységet folytathat. Úgy gondolom, hogy a jogszabályokat kell szigorítani. Teljesen mindegy, hogy milyen összetétele van, ami a tudatot módosítja, azt tiltólistára tenni. Különben ez egy mókuskerékharc, egy ördögi kör.

A drogfogyasztó áldozat vagy elkövető?

Először áldozat, utána elkövető. Gondolom, hogy vásárolja a szert. Én nem tudom az értékeit ezeknek a drogoknak, de biztos valami erős anyagi helyzettel kell rendelkeznie ahhoz, hogy a mindennapi szükségletét kielégítse, és tudjon vásárolni.

A kisvárosokban is jelen van a hajléktalankérdés. Budapesten 2010 óta sokkal szigorúabban állnak a hajléktalanokhoz, például büntetik az utcán élést. Ön is ezt a módszert követné, vagy másfaját?

Nézzenek be a tapolcai hajléktalanszállóra, majdnem mondhatom, hogy háromcsillagos szállodai kényelmet biztosítunk! De csak annak lehet ilyen ellátást biztosítani, aki igényli, erőszakkal nem lehet betolni őket egy hajléktalanszállóba. Azon tudunk segíteni, aki kéri, és igényli ezt a szolgáltatást, és ez mindenhol így működik az országban.

A kisebbség nem mehet a nagyobb közösség érdeke ellen. Budapesten a frekventált belvárosi közterekről tilották ki őket. Itt ilyen problémánk nincsen és nem is volt. Éjszakára bemennek a pihenőbe, zuhanyozni tudnak, tévét nézni.

És azért nincsenek az utcán, mert maguktől bemennek, vagy mert a közterületfelügyelő megbírságolja őket?

Itt nincs bírságolás, bemennek maguktól.

Maradjunk Budapestnél! Minden évben megrendezik a melegfelvonulást, és minden évben vannak kint ellentüntetők is. Ha Tapolcára is szerveznének melegfelvonulást, Ön támogatná vagy ellenezné?

Egyértelműen nem támogatnám, ennyi erővel a heteroszexuálisok is felvonulhatnának bárhol.

Megtehetik.

De ahhoz miért kell valakinek felvonulnia, hogy az indentitását közvetítse az itt élők felé? Én úgy gondolom, hogy ami a melegfelvonuláson megjelenik – apácaruhában, papi ruhában –  az már kirívóan közösség elleni magatartás. A szexuális élete mindenkinek zárt ajtók mögött kell, hogy folyon. Ezt ne vigyük az utcára, ezért nem támogatom.

A résztvevők kirívóbban viselkednek, mint azok, akik a rendőri kordon mellől buzizzák és anyázzák őket?

Az, hogy egy papi ruhába öltözött férfi egy apácának öltözött férfit hátulról olyan pozicióban mutogat, akkor én úgy gondolom, hogy az kirívó.

Volt ilyenre példa, de a meleg résztvevők egészét nem ez jellemzi.

Még egyszer: nekik nem felvonulniuk kell, hanem beilleszkedni a társadalomba, és mindezt zárt ajtók mögött. A római társadalomban is volt példa homoszexualitásra, de ők nem mentek ki az utcára, és hogy mondjam szépen… nem dicsekedtek vele.

A győzelme után Vona Gábor azt hangsúlyozta, hogy a Jobbik kormányváltó szerepre készül. Készen áll erre ez a párt?

Igen. Ha 2018-at vesszük alapul, akkor három éve van a pártvezetésnek, hogy struktúrálisan összeállítsa a rendszert, hogy az működtetni tudja az országot. Előre hozott választás esetén ugyanezt gyorsított eljárás keretén belül kell fellállítani. De a Jobbik mögött jelen pillanatban is állnak olyan szakpolitikusok, akik tudják és értik a dolgukat. Ezzel nem lesz gond.

Min múlik 2018? Hisz tavaly és és 2010-ben is kormányvátlószerepre készültek, mégsem jött össze.

Ha az arányszámokat nézzük, akkor kétszázezer szavazó van a Jobbik és a Fidesz között. Ezt a különbséget másfél év alatt termelte ki a Fidesz népellenes politikája.

A szavzók bővítéséhez szükséges volt a 2013-as fordulat, az úgynevezett cukiságkampány?

Ez a cukiság már halálomig végig fog kísérni. Én úgy gondolom, hogy a szavazóknak az átpártolása változtatta meg a párt támogatottságát, és nem a cukisága. Hiszen a Jobbiknak 2010-ben is ugyanaz volt a programja, mint 2014-ben.

De 2010-ben Vona Gábor még gárdista egyenruhába ment be a parlamentbe, most meg már arról beszél, hogy le kell vágni a vadhajtásokat.

Én egy évvel ezelőtt egy szürke zokniban voltam, most meg egy feketébe járok, de az irányvonalam, az, amit gondolok, az nem változott.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!