Keresés

Van még valaki, aki szerint enyhült a szegénység

Az elmúlt két évben javult a helyzet, az emberek kevésbé szegények – számolt be Czibere Károly, szociális államtitkár a Tárki elemzéséről. Szerinte a legnagyobb javulás a foglalkoztatásban tapasztalható.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) után a Tárki elemzése is azt mutatja, hogy csökkent a szegénység mértéke, mélysége és a jövedelmek közti egyenlőtlenség Magyarországon – írja a kormany.hu a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárra hivatkozva.

Czibere Károly elmondta: a KSH tavaly áprilisban, a Tárki az ősszel vette fel az adatokat, uniós szabvány szerint 11 jellemzőt elemezve. Ezek legfontosabbika, hogy az átlagjövedelem 60 százalékát el nem érő személy vagy család szegénynek számít, de a munkanélküliséget is szegénységi kockázatnak tekintik.

Szinte mind a 11 mutató tekintetében jelentős javulások voltak az elmúlt két évben – fogalmazott az államtitkár, jelezve, hogy a legnagyobb javulást a foglalkoztatásban mérték: a Tárki adatai szerint 2010-től tavalyig 18-ról 9 százalékra csökkent azon háztartások aránya, amelyekből senki nem dolgozik.

Szavai szerint kézzelfoghatóvá teszi a rezsicsökkentés és a devizahitelesek megmentésének eredményeit, hogy a korábbinál jóval kevesebben számoltak be fizetési elmaradásokról vagy arról, hogy nem tudják fűteni a teljes lakásukat.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!