Keresés

Vámosszabadiba kerültek a tizenkét éves ikrek

Kevés menedékkérelmet fogadnak be a magyar hatóságok, de vannak kivételek. Egy 12 éves szíriai ikerpár és családja a vámosszabadi menekülttáborban várhatják meg, mi lesz a sorsuk. 

A vámosszabadi menekülttáborba került Fahed és Khaled, a 12 éves szíriai ikerpár, akiknek szerdán fogadták be a menedékkérelmét a magyar hatóságok. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) magyarországi szervezete a Facebookon azt írja, a két fiú tegnap még a röszkei tranzitzónában nyüzsgött egy konténer körül,  amelyben ott ült hároméves öccsük, Wared, az édesapjuk, Emad és az édesanyjuk, Waffa.

A bejegyzés szerint a család másfél hónapja indult útnak Damaszkuszból, ahol Emad négy nőiruha-szalont is vezetett, ezekből azonban semmi sem maradt. Waffa azt mondta, a Joubar nevű kerület, ahol éltek, nagyjából úgy néz ki a bombázások után, mint a röszkei tranzitnál levő, murvával felszórt poros földút. Törökországban hajóra szálltak, és bár összesen 13 ezer eurót húztak le róluk az embercsempészek, ráadásul egy gumicsónakkal a tengerre küldték őket másfél tucat további menekülttel együtt.

Velük tartott Emad két bátyja és a húga is, aki két gyermekével és a férjével együtt menekült. Mivel kisgyerekes családról van szó, Emadék Vámosszabadiban várhatják meg a menekülteljárás végét, a többi rokon azonban nem tarthatott velük, nekik Röszkén kellett maradniuk.

 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!