Keresés

Dulakodtak a ligetben

Kiélesedett a konfliktus a Városligetbe tervezett múzeumok ellen tiltakozó civilek, illetve a rendőrök és a beruházások kivitelezői között. Hétfő délután egy bobcates belehajtott a tiltakozók csoportjába, előző éjjel a rendőrök is intézkedtek ellenük.

Dulakodásba torkollott a Közlekedési Múzeumnál, amikor vasárnap éjjel kopasz biztonságiak körbekordonozták az épület környékét, és ezt a Ligetvédők meg akarták akadályozni. Lökdösődés és kisebb verekedés is kialakult a 444.hu beszámolója szerint.

Ezel párhuzamosan a Városliget Zrt. Dózsa György úti központjánál is akcióztak a Ligetvédők. Itt egyik tagjuk egy sablonnal akarta volna felfújni a járdára ezt a feliratot: “Például itt is állhatna egy fa”. Egy biztonsági őr hátulról karjánál fogva elrántotta a nőt, kicsavarta kezéből a festéket, és eltépte sablont. A ligetvédők erre kihívták a rendőröket, akik az aktivistát állították elő, majd miközben betuszkolták a kocsiba, a Nol.hu szerint letörött egy darab a vállcsontjából, amit a BRFK cáfolt. 

Mint az Index által idézett közleményükben írták, az aktivista ellenállt az intézkedésnek, így vele szemben testi kényszert alkalmaztak. Mivel ez után csuklójában és jobb vállában fájdalmat érzett, a mentők orvosi vizsgálatra vitték, de a vizsgálatok nem mutattak ki csontsérülést, illetve törést. Ellene  rongálás miatt büntetőeljárás indult, ki is hallgatták.

A Közlekedési múzeumnál hétfőn sem csillapodtak az indulatok. A liget beépítése ellen tiltakozók elállták az előző éjjel elkordonozott terület bejáratát, ami nem tetszik a kivitelezők munkásainak. Egy Bobcattel belehajtottak a tiltakozókba, és egyiküknek ráhajtottak a lábára. Az aktivisták fejelentést tettek. A Városliget Zrt. az Indexnek cáfolta az esetet, azt mondták nem történt sérülés. Később az Index szerint a bobcates megint megpróbált behajtani a munkaterületre, úgy, hogy a munkagéppel megpróbálta eltolni a titkozókat.

A Városligetbe a kormány múzeumi negyedet tervez. Ehhez több régi épületet le akarnak bontani, és várhatóan ki fognak vágni sok fát is. A beruházást sokan vitatják, elsősorban a túlzott beépítéstől és a múzeumok által idevonzott tömegtől féltik a történelmi parkot. A beruházásért felelős társaság ugyanakkor nagyszabású kommunikációs kampánnyal igyekszik a liget átépítésének a pozitív oldalát kidomborítani.

A civilek korábban már elfoglalták az egykori Hungexpo-pavilonokat, és ügyeletet tartanak a Ligetben. A beruházás ellen tiltakozók szerint a Városligetbe 300 ezer tonna betont terveznek beépíteni, és 600-800 fát kivágni, amiket – hiába állítja a beruházó – nem lehet átültetni, mivel ahhoz túl nagyok, és jelenleg Magyarországon nincs olyan technológia, amivel ezt végre lehetne hajtani.

A Városliget Zrt. is kiadott egy közleményt napközben. Ebben többek között azt írták, hogy jogszerű volt a munkaterület elkerítése, és azárt kellettek a biztonsági emberek, mert „az agresszív tiltakozók éjjel is megpróbálták a kordont áttörni”. A ligetvédők szerint a társaság hazudik, mert nem fog nőni a zöldfelület a Ligetben, és csak a Közlekedési Múzeumnál legalább 60 fát érinthet a kivágás, köztük több százéves fát is – olvasható az Indexen.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!