Keresés

Vallási alapon írnák törvénybe az iskolai szegregációt

Osztályszinten is lehetővé válik a szegregáció, ha elfogadnak egy új, a köznevelési törvényhez kapcsolódó rendelettervezetet. A tervezet vallási alapon tenné lehetővé az elkülönítést.

Egy új rendelettervezettel törvényesítené az iskolai elkülönítést a kormány – jelentette a Roma Sajtóközpont (RSK). Az RSK először tavaly adott hírt arról, hogy az oktatásért felelős miniszter nevéhez fűződő egyik törvénymódosítás lehetővé tenné az iskolai szegregációt, de ezt a kormány utóbb „rosszindulatú és alaptalan híresztelésnek” nevezte.

A jogvédők korábban attól tartottak, hogy a kormány fel fogja hatalmazni a minisztert, hogy rendeletben vonjon ki oktatási intézményeket a szegregáció tilalma alól. Ez a felhatalmazás végül be is került a köznevelési törvénybe. A törvényhez kapcsolódó rendeletek hónapok óta készülnek, az RSK-nak most egy olyan rendelettervezet került a birtokába, ami igazolja a korábbi félelmeket (a rendelettervezetet itt olvashatja el).

A rendelettervezete lehetővé teszi a “vallási vagy más világnézeti meggyőződésen alapuló, továbbá nemzetiségi […] osztályok vagy csoportok kialakítását indokoló – iskolai nevelés-oktatás” megszervezését, osztályszinten is lehetővé teszi az elkülönítést, amit a szülőknek kell kérelmezniük a jogszabály mellékletét képező formanyomtatványon – írták.

Az RSK szerint ez a tervezet, ha hatályba lép, útmutatóul szolgál majd az egyházaknak (és a nemzetiségi alapon szervezett oktatást biztosító intézményeknek), hogy miként tudják elkerülni a szegregáció miatti pereskedést. Az ez alapján megszervezett iskolai csoportok ugyanis ezentúl nem számítanak szegregáltnak. Példaként hozták fel a nyíregyházi Huszár telepi iskolát (itt olvashat róla bővebben), ahol a Kúria kimondta, hogy a gyerekek valláshoz fűződő joga felülírja a szegregáció tilalmát.

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) jogásza, dr. Kegye Adél szerint a tervezet

  • összemossa a felekezeti és nemzetiségi oktatást, ami ellentétes a Faji Egyenlőségi Irányelvvel,
  • alapján az elkülönített gyerekeket nyíltan más “pedagógiai elvek” mentén fogják oktatni, és értékelni, tehát a kormány nem is várja el az azonos minőségű, tartalmú oktatást,
  • indokolatlanul feltételezi, hogy az elkülönített osztályok alkalmasak az esélyteremtésre, és
  • nem támaszt semmilyen tartalmi feltételt az elkülönített oktatással szemben. Az eddigi bírói gyakorlat szerint ugyanis az elkülönített nemzetiségi oktatás is csak akkor volt jogszerű, ha az elkülönítés a nemzetiségi oktatás tartalma (nyelve) miatt ténylegesen indokolt volt, és nem lehetett volna integrált körülmények között biztosítani. A jelenlegi terv a korábbi bírói (Legfelsőbb bírósági) gyakorlatot is annullálja.

AZ RSK emlékeztet, hogy az EU diszkriminációellenes jogszabályainak megsértése miatt kötelezettségszegési eljárás is indulhat Magyarország ellen, mert az Európai Bizottság egyre keményebb álláspontot képvisel a romákat diszkrimináló tagállamokkal szemben. Csehország után nemrégiben Szlovákia ellen is eljárás indult – mindkét esetben az iskolai elkülönítés miatt. A kormányrendelet-tervezet a következő hetekben kerül ki “társadalmi véleményeztetésre” – írták.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!