Keresés

Választási plakátfirkálás miatt vetkőztették gatyára

Két fiatal az önkormányzati választások hétvégéje előtti péntek este összefirkált egy fideszes választási plakátot a nyolcadik kerületben. A rendőrség a felújított térfigyelő rendszer segítségével perceken belül lecsapott rájuk, amiből előállítás, majd közel négy órás rendőrségi procedúra lett, melynek során alsóneműre vetkőztették őket, és folyamatosan igyekeztek őket megfélemlíteni – írja az Index.

Az érintettek az előállítással és a gyanúsítással kapcsolatban is panaszt tett végül a rendőrség ellen. A két firkálót saját elmondásuk alapján október 10-én, az önkormányzati választások hétvégéje előtti pénteken nem sokkal este 10 után kapták rajta a rendőrök, ahogy a Teleki tér és a Kun utca sarkán lévő fideszes választási plakátot összefirkálják. Az Index kérdésére a rendőrség ezt megerősítette: azt írták, a térfigyelő kamerákon keresztül látták őket, így értek ilyen gyorsan a helyszínre.

Egyikük azt mesélte: nagyjából másfél perccel a választási plakát kipingálásának megkezdése után a helyszínen volt három rendőrautó. A rendőrök a firkálást helytelenítő megjegyzések közepette elkérték az irataikat, majd kicsivel később közölték, hogy be fogják őket vinni a rendőrségre. A két firkáló ekkor rákérdezett, hogy mégis miért vinnék be őket, hiszen ez nem egy olyan nagyságrendű ügy, amiért ez indokolt lenne.

A rendőrök erre azt válaszolták, hogy ez bűncselekmény, amiért automatikusan be kell őket vinniük. A kérdésre, hogy pontosan milyen bűncselekményre gondolnak, rendőr állítólag találgatni kezdett – becsületsértést, garázdaságot, rágalmazást emlegetett –, majd azt mondta, az ügyeletes tiszt dönt majd, hogy pontosan mivel gyanúsítják őket. A festéket és a filcet a rendőrök elvették tőlük.

Fél órával később már a kapitányságon voltak, ahol elmondásuk szerint folyamatosan kérdezgették őket, és többször is elmondták nekik, hogy miért helytelen, amit tettek. Folyamatosan érkeztek a rendőrök, akik közül többen is különösen agresszív, káromkodó stílusban kérték számon rajtuk a tettüket, és rájuk szóltak, hogy ne beszélgessenek egymással.

Ezután egyiküket bevitték a fogdára, ahol egy rendőrnő átvizsgálta a ruházatát, amihez az alsóneműjén kívül mindent le kellett vennie. Aztán elvették és jegyzőkönyvbe vették a nála lévő dolgokat. A papírok aláírásakor rákérdeztek arra, hogy tesz-e panaszt a rendőri intézkedéssel kapcsolatban, például tudja-e, hogy miért hozták be.

A rendőr, aki kihallgatta, állítólag azt mondta nekik, ha rajta múlott volna, megússzák egy ötvenezres csekkel, de a választások közelsége miatt sikerült ilyenre az intézkedés.

A két érintett ügyvédje aránytalannak tartja, amennyi ideig ügyfeleinek a rendőrkapitányságon kellett tartózkodnia. „Egy ilyen esetben az előállításnak legfeljebb addig kellene tartania, amíg a kihallgatás meg nem kezdik. Az ügyfeleim elmondása alapján viszont hajnali három körül sikerült találni valakit, aki végül kihallgatta őket. Az egyik ügyfelem nem tett vallomást, míg a másik nagyjából három mondatos vallomást tett” – mondta az ügyvéd.

Fazekas Tamás szerint ez összesen körülbelül félórányi munka, amire nem találtak embert, miközben arra már volt idő és energia a rendőrség részéről, hogy feleslegesen levetkőztessék őket és nyilvántartásba vegyék a tárgyaikat.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!