Keresés

Vagyonőrökkel próbálták gondozni a gyerekeket a fóti speciális otthonban

Képzettség nélküli dolgozók, kéthetes elzárások, agresszió és tehetetlenség – ilyen viszonyok uralkodnak a Károlyi István Gyermekközpont Speciális Gyermekotthonában az alapvető jogok biztosának jelentése szerint. 

A rossz körülmények miatt csak tovább romlott a súlyos pszichés vagy disszociális tüneteket mutató fiatalok állapota a fóti Károlyi István Gyermekközpont Speciális Gyermekotthonában, derült ki Székely László, az alapvető jogok biztosának vizsgálatából, amiről a 444.hu közölt összefoglalót a Magyar Nemzet cikke alapján. Az ombudsman kezdeményezte a gyerekvédelmi törvény módosítását, valamint kérte, hogy alkossanak új szabályokat a személyes szabadság korlátozására a speciális gyerekotthonokban.

A jelentés szerint a nevelők és gyermekfelügyelők egy részének is nem volt megfelelő végzettsége, volt aki személy- és vagyonőrként látta el ezt a feladatot. Az ombudsman szerint a képzetlen gondozók csak felerősíthetik a gyermekek ellenállását, illetve agresszív viselkedést válthatnak ki belőlük. Kiderült az is, hogy az intézménybe kerülő gyerekeket először egy „befogadó” nevű helyre zárták egy-két hétre, ahonnan a fiatalok szerint még a szabad levegőre sem mehettek ki. Székely szerint ez a személyi szabadság súlyos korlátozásának számít, mivel az otthon vezetője maximum 48 órára zárhatná el a fiatalokat.

Az intézményben nem volt gyerekekre szakosodott pszichiáter sem, a kamaszok felét valamilyen pszichotrop készítménnyel kezelik. Az ombudsman szerint a felnőtt pszichiátriai osztályon való ellátásuk jogszabálysértő. (A magyar gyermekpszichiátria hiányosságairól itt írtunk, ebben a cikkben pedig Arnold történetét olvashatja el, akinek gyermekpszichiátriai ellátásra lett volna szüksége, de mivel nem kapta meg időben, rengeteg szenvedést okozott magának és a családjának).

A vizsgálat alapján az otthonban nem létező gondozotti csoportot alkottak az épp javítóintézetben vagy fiatalkorúak börtönében ülő fiatalokból, hogy az otthon telítettnek tűnjön, és ne kelljen újabb fiatalokat fogadniuk. Ugyanakkor a ténylegesen működő csoport túltelített volt, mert az előírt nyolcnál több gyereket láttak el.

A gondozottak sokszor egymással szemben is agresszívan viselkedtek, a berendezés pedig a rongálások miatt balesetveszélyessé vált. A gondozók pánikgombot hordtak maguknál, ami a portaszolgálatnak jelezte, ha megtámadták őket.

Az ombudsman meghallgatta a dolgozókat, akik tehetetlennek, fásultnak és reménytelennek tűntek. Többek közt panaszkodtak a 16 éves korra leszállított tankötelezettségre, mert a 16 évesnél idősebb gyermekeket a Klik helyi iskolája nem fogadja.

A tanköteles korú gyermekek is magántanulók, csak vizsgázni járnak be az iskolába. Székely szerint ez csak hátráltatja a diákokat, ha a motiváltabb, jobban alkalmazkodó gyerekek sem kapnak lehetőséget a rendszeres iskolába járásra.

Székely László azt is kérte Balog Zoltán emberierőforrás-minisztertől, hogy módosítsák a nevelési felügyelet eljárási szabályait, mivel jelenleg indokolatlanul hosszú ideig korlátozhatják a gyerekek szabadságjogait.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!