Keresés

Vádemelést ért az Index beépülős migránsriportja

Vádat emeltek az ellen az indexes újságíró ellen, aki menekültnek adva ki magát tudósított arról, hogyan bánnak a hatóságok a menekültekkel. Közokirat hamisítással és a hatóságok megtévesztésével vádolták meg, de a döntést megtámadta az érintett.

Menekültnek adva ki magát tudósított olyan helyekről az Index egyik munkatársa, ahova újságírót nem akartak beengedni a menekültválság csúcsidőszakában, nyáron. Nyilas Gergely krigiznek mondta magát, és így közvetlenül tudta megmutatni, hogy bánnak a magyar hatóságok a zöld határon át érkező emberekkel. Tudósított az elhíresült röszkei átmeneti táborból, a buszoztatásról, a Készenléti Rendőrség Rendészeti Igazgatóságának győri épületéből.

Ügyében nyomozás indult, részben az Index egyik olvasójának feljelentése nyomán, illetve a hivatal is vizsgálódni kezdett. Végül a hatóságok megtévesztése és közokirat-hamisítást miatt vádat emelt ellene az ügyészség, majd megrovásban részesítették. Az újságíró azonban panasszal élt a döntés ellen, amit elutasítottak, így bíróság elé viszik az ügyet – írja az Index.

A lap szerint a menedékkérők hatósági kezelése, az idegenrendészeti eljárás lefolytatásának módja, a táborokban uralkodó körülmények mind közérdekű információnak számítanak, és a válság csúcspontján indokolt volt bemutatni ezt a nyilvánosságnak. Pláne, hogy előzőleg hiába kértek, erre nem kaptak engedélyt a hatóságoktól.

A sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló 2010-es törvény 8. § (1) szakasza értelmében az újságírót nem lehetett volna felelősségre vonni “olyan jogsértésért, amelyet valamely közérdekű információ megszerzésével összefüggésben követett el, és az adott információ általa nem, vagy csak aránytalan nehézséggel lett volna más módon megszerezhető, feltéve, hogy az így elkövetett jogsértés nem okoz aránytalan vagy súlyos sérelmet, továbbá az információ megszerzésére nem a minősített adatok védelméről szóló törvény megsértésével került sor”.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!