Keresés

Uzsorázásért első fokon három és fél év börtönre ítélték Nyírpilis polgármesterét

Hétfőn első fokon véget ért az uzsorázással és csalással vádolt nyírpilisi polgármester büntetőügye. A Nyírbátori Járásbíróság 3 év 6 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte Beri Róbertet, aki az ítélet szerint 50 százalékos kamatra adott kölcsön faluja nehéz anyagi helyzetben lévő lakosainak. Egy, nem is a saját tulajdonában álló házat pedig kétszer is értékesített. Az egyik sértett készítette hangfelvétel buktatta le. A polgármester fellebbez, így az ítélet nem jogerős.

Előzetes letartóztatásba helyezése óta követjük a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírpilis polgármesterének, Beri Róbertnek az ügyét, akit uzsorázás és család bűntettével vádolt meg az ügyészség még 2017 év elején.

A férfiről most a Nyírbátori Járásbíróság első fokon kimondta, hogy bűnös ebben a két vádpontban, mert bizonyítást nyert, hogy

2014-től a szabolcsi település polgármestereként kihasználta nehéz anyagi helyzetben lévő lakosokat. Több embernek hitelre adott pénzt és élelmiszert úgy, hogy később havonta ötven százalékkal több pénzt kért vissza tőlük. Ezzel a sértetteket és családtagjaikat súlyos nélkülözésnek tette ki

 – fogalmaz a Nyíregyházi Törvényszék hétfő délután kiadott közleménye. A bíróság ezért 3 év 6 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte első fokon Beri Róbertet, aki azonnal jelezte: fellebbez a döntés ellen, így az még nem lép jogerőre.

A bűncselekményekre akkor derült fény, amikor 2017. február 7-én az egyik sértett hangfelvételt készített arról, hogy a vádlott este megjelenik a házánál, és pénzt követel tőle, a megverésével fenyegetőzve. A polgármester által követelt 105 ezer forintból a sértett végül 25 ezer forintot adott át.

A bíróság abban a csalási ügyben is elítélte Beri Róbertet, amit a polgármester a vád szerint még 2015-ben követett el: 650 ezer forintért (havi 50 ezer forintos részletre) adott el egy házaspárnak egy házat, ami nem is az övé volt. Nem sokkal később ugyanezt az ingatlant egy másik házaspárnak és értékesítette – 600 ezer forintért.

A nyírpilisi polgármester ügye mutatja meg az uzsora elleni harc reménytelenségét
A szóban forgó romos falu széli ház / Forrás: Google Street View

Amikor a rendőrség a hangfelvétel birtokában bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt előzetes letartóztatásba helyezte a nyírpilisi polgármestert, az Abcúg ellátogatott a kis Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei faluba. Látványos volt, hogy a falu szinte  egy emberként védte be Berit. Mondván, ő az az ember, akihez mindig lehet baráti kölcsönért fordulni, ezekért sosem számol fel kamatot, és párezres tételeket még vissza sem kell fizetni neki.

A helyiek közül néhányan viszont azt állították, a rendőrség még egy kockás füzetet is lefoglalt Beri letartóztatásakor. Ebben vezették az uzsorakamatra kiadott kölcsönöket, így lehetett eljutni a sértettekhez is.

Ahogyan az uzsoraügyeknél lenni szokott, a hatóságoknak nem volt könnyű dolguk a vád összeállításában, majd pedig a bizonyítási eljárásban. Hiába helyezték 8 hónapra előzetesbe a polgármestert, hogy ne tudja befolyásolni a nyomozás és a tanúkihallgatások menetét, az elhúzódó ügy így is tele volt vallomások visszavonásával, tanúk meghátrálásával.

Egy ilyen esetnek mi is szemtanúi voltunk: az egyik tárgyaláson a korábban már kétszer terhelő vallomást tevő egyik sértett másodszorra is megváltoztatta a vallomását, hogy a polgármester narratívájával megegyező sztorit adjon elő.

De nem csak ebből látszott, hogy az illető gyakorlatilag átállt a vádlott oldalára. A sértett a polgármesterrel és a családjával együtt érkezett a Nyírbátori Járásbíróságra, és a tárgyalás után velük is távozott az épületből. A kihallgatásakor pedig volt olyan pont, amikor a bírónak kellett rendre intenie a vádlott polgármestert, hogy ne próbálja jelezni kérdéseire a megfelelő választ a kihallgatott nőnek.

Az utolsó tárgyalásra – egyben ítélethirdetésre – közel húsz rokon és támogató kísérte el hétfő délután Nyírbátorba a polgármestert az Index tudósítása szerint, akik kérdezték volna a polgármestert és az egybegyűlteket, de falakba ütköztek. A tárgyalóterembe már csak felesége és egy másik női rokona kísérte be „a kék öltönyös, tetovált karú” Beri Róbertet, aki egy nagy köteg papírral a kezében érkezett.

Az utolsó szó jogán még hosszan érvelt az egyes vádpontok ejtése mellett, politikai haragosai összeesküvésének tulajdonítva az egész ügyet.

Beri Róbert 2010 óta Nyírpilis polgármestere, a legutóbbi, 2019. október 13-i önkormányzati választáson fölényes, 70 százalék fölötti többséggel ismét megválasztották. Amíg jogerős ítélet nincs ellen, elvileg nincs akadálya, hogy betöltse a tisztséget.

 

 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!