Keresés

Úton sétálásért kapott ötvenezres bírságot egy körmendi menekült

Nem a zebrán ment a Tescóba, ezért ötvenezer forintra büntette a rendőr a körmendi menekülttábor egyik lakóját, noha az afgán férfi semmit sem értett az esetből. A helyi rendőrök más módokon is korlátozzák a menekültek jogait. 

Ötvenezer forintra bírságolt egy rendőr egy afgán menedékkérőt Körmenden, írja blogjában a Magyar Helsinki Bizottság (MHB). Az afgán férfi hétfő este fél kilenckor igyekezett a körmendi Tescóba, de nem a kijelölt zebrát használta, ezért a helyszínen levő készenléti rendőr az ilyen típusú szabálysértésnél lehetséges legnagyobb pénzbüntetést szabta ki rá. A rendőrnek ilyenkor lehetősége van figyelmeztetni is, ehelyett most azonnal bírságolt.

Az MHB munkatársa beszélt az afgán férfivel, aki semmit sem értett az egész ügyből, fogalma sem volt, miért bírságolták meg, és milyen következményei vannak ennek. A szervezet felveti, hogy „a törvények szerint ugyan senkit nem érhet hátrány, mert nem ismeri a magyar nyelvet. Ezek szerint ez a garancia menedékkérőknek már nem jár”.

Ahogy arról keddi riportunkban beszámoltunk, a körmendi rendőrök szájbaveréssel is fenyegetik a menedékkérőket, akik csak egyesével mehetnek be a dohányboltba, állítólag azért, mert az eladó lány fél tőlük. Az eladó munkatársunknak azt mondta, elsőre néha valóban megijed tőlük, de eddig soha semmi rosszat nem csináltak. Az ügyben kerestük a Vas megyei Rendőr-főkapitányságot is, ahol a válaszadásig türelmet kértek. Az MHB most azt írja, a rendőrség máshogy is korlátozza a menedékkérők jogait, például visszaparancsolják őket a menekülttáborba, pedig onnan szabadon kijárhatnak.

A rendőrök máshol is előszeretettel szabnak ki több tízezres bírságokat úton sétálásért, legutóbb a gyöngyöspatai cigánysoron mutattuk be ugyanezt a gyakorlatot.

 

 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!