Keresés

Utáld azt is, akinél tíz éve vásárolsz, mert nem ide született!

A kormány bevándorló-ellenes kampánya azoknak a bevándorlóknak is üzen, akik már évek, évtizedek óta Magyarországon élnek, dolgoznak, nevelik gyerekeiket. Többségük tökéletesen beszél magyarul, sokuknak magyar házastársa vagy élettársa van. Bemutatunk négy embert, akik számára Magyarország sokkal rosszabb hely lehet, ha a kormány bevándorló-ellenes kampánya célba ér.

Budapesten és országszerte több ezren élnek olyanok, akik nem itt születtek, nem magyar az anyanyelvük, de valamilyen okból egykor úgy döntöttek, nálunk telepszenek le, és kezdenek új életet, az itt leélt 10, 20 év alatt családot alapítottak, boltot nyitottak. Nem hiszik, hogy a magyarok alapból előítéletesek és idegenellenesek lennének, de attól tartanak, ha sokáig tart még a politikai hangulatkeltés, az élhetetlenné teszi számukra ezt az országot.  Ismerjék meg Mohamedet, Dzavitet, Kaya Elifet és egy jemeni kifőzde tulajdonosát!

„Nem az itteni arabok, hanem a magyarok segítettek”

Mohamed Schumann
Fotó: Magócsi Márton

Mohamed 15 éve nyitotta szír élelmiszerboltját Budapesten, ahol az iszlám állatvágási szabályoknak megfelelően feldolgozott bárány is kapható. A kereskedő  turistaként érkezett Magyarországra, megtetszett neki itt, egy év múlva pedig ideköltözött. Németországba is mehetett volna, ott ugyanis egyszer már sikerült letelepednie. A mai napig hálás érte, hogy az üzlet indulásakor rengeteg segítséget kapott a magyaroktól. Mára már vevőkörének túlnyomó részét is ők adják, nem a külföldiek.

„Segítettünk a magyaroknak, hogy több gyerek legyen”

_HDA9328
Fotó: Hajdú D. András

Egy arab kifőzde jemeni tulajdonosa 26 éve él Magyarországon, ahová egykor tanulni jött. Magyar feleségével két gyermeket nevelnek Budapesten, a 8. kerületben. Budapestet befogadó városnak tartja, a nemzeti konzultációnak pedig bármi legyen is az eredménye, ő nem hiszi, hogy a magyarok idegenellenesek lennének. Ugyanakkor könnyen befolyásolhatóak – mondja -, ezért hosszú távon lehet rájuk rossz hatással a mostani gyűlöletkampány. Nem szerette volna, hogy személye beazonosítható legyen, mert tart tőle, hogy hátránya származna a hatóságoknál abból, ha kiderülne, hogy nyilatkozott.

„Nem venném megint elő a menekült-batyut”

Dzavit Berisha
Fotó: Magócsi Márton

A koszovói származású Dzavit lassan 12 éve él Magyarországon, és noha menedékkérőként érkezett, szinte rögtön állást ajánlott neki egy nemzetközi jogvédő szervezet. Feleségével és gyermekeivel Ráckevén élnek, ahol mindenki ismeri őket, hiszen a környéken igazi kuriózumnak számítanak. Dzavit már maga mögött hagyta a menekült életet: hacsak nem muszáj, nem szeretné családjával megint nyakába venni a világot.

„Lehet, hogy tényleg nem ide tartozom?”

Kaya Elif
Fotó: Magócsi Márton

Kaya Elif 17 éves törökországi kurd lány, egy egészségügyi középiskolában tanul Budapesten. Családjával egy éves kora óta él Magyarországon, nem sokkal ezelőttig értelmezhetetlen volt számára mi az, hogy “visszamenni”. Mikor őt és családját kis híján kiutasították az országból, Elifnek életében először fordult meg a fejében, hogy talán mégsem ide tartozik.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!