Keresés

Üresen maradhat a svájci pénzből épített iskola

Hajdúhadházán a romák egészségügyi szűrésére, Szúcson eladósodott családok megsegítésére, szegények továbbtanítattására, Nógrádban a gólyák megfigyelésére költik a Svájci Civil Alaptól nyert pénzt. Többek között ezek a programoknak is befellegezhet a pályázatokat szervező alapítványok adószámának felfüggesztése miatt.

A négy alapítványnál (Ökotárs, Demnet, Kárpátok, Autonómia) dolgozó emberek közvetlen érintettségén túl ezrekre tehető azoknak a száma, akiket ellehetetleníthet, hogy a NAV felfüggesztette a svájci és norvég alap pénzei fölött diszponáló alapítványok adószámát.

Megkerestünk néhény olyan civil szervezetet, amely a svájci alaptól kapott pénzt, és most veszélybe került a programja.

A Svájci Civil Alapnál pályázók 400 ezer és 12 millió forint közötti összeget nyerhettek, egy év alatt megvalósítandó projektekre. A korábbi, hosszabb távú programok esetében – amelyeknek befejezése szintén 2015 első negyedévre tervezett – azonban nem volt ritka a 20 millió forint feletti támogatási összeg sem.

Hajdúhadházán rendszeres egészségügyi szűrést tart romáknak a Képviselők Országos Egyesülete által működtetett egészségügyi szakszolgálat. A programban a romák rendszeres szűrővizsgálatokon – vércukorszintmérés, vérnyomásmérés – vehetnek részt. Bernáth Bálint, az egyesület munkatársa elmondta, hogy esetükben például 50 százaléknál jár a kifizetés, így amennyiben nem kapják meg a következő részletet, úgy a további munka lehetetlenné válik. A romáknak szükségük van a vizsgálatokra, mert 10-ből 9 ember cukorbeteg, vagy már mutatja a betegség kezdeti tüneteit- tette hozzá Bernáth.

Szúcs egy kis község a Bükk lábánál. A Bányatelepen, amely az anyatelepüléstől 2,5 kilométerre fekszik, körülbelül 150 fő (50 család) él, akik szinte kivétel nélkül romák.

Itt működik a Szúcs Községért Egyesület, amely még a támogatása 20 százalékát, több mint 4 millió forintot vár. A program fő célja a családok elszigeteltségének csökkentése, ezért továbbtanulásban, adósságrendezésben és közösségi programokkal is segítik a Bányatelepen élő embereket.

Ráadásul az egyesület a település második legnagyobb foglalkoztatója, 3 teljes -, 3 részmunkaidős, és 3 megbízási szerződés alapján dolgozó munkatársuk van.

Felújították a volt iskola épületét, ahol közösségi teret alakítottak ki, viszont sok eszközhöz és a munkatársak fizetéséhez még hiányzik a pénz. Nagyon nehéz helyzetbe kerülnek, ha nem kapják meg az elnyert támogatás utolsó részletét, bár más források felkutatásán is dolgoznak- tette hozzá Csóka Sándorné, az egyesület elnöke.

Nógrádban, a Cserhát Természeti és Kulturális Értékeiért Alapítvány munkatársai az Északi Gólyahír fantázianevú programjában a gólyák mindennapjait követik webkamerával, nyomkövetővel figyelik vonulásukat, és aktívan bevonják a helyieket a munkába. Mivel a weboldal és a technikai háttér kiépítése már korábban elkészült, így kisebb problémákkal kell csak szembenézniük, mint a többségnek, de mivel ez az egyesület első jelentősebb összegű támogatása, így ők is bizonytalanok a jövővel kapcsolatban – mondta Frenyó Gábor, a program vezetője.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!