Keresés

Újranyitná a kormány a lipótmezei pszichiátriát

Teljes átalakítanák a budapesti kórházrendszert, két kórházban megszűnnének az aktív ágyak, háromból pedig szupercentrum alakulna.

Teljesen átalakítanák a fővárosi egészségügyi intézményrendszert – derül ki a Népszabadság birtokába került kormányzati javaslatból. A dokumentum szerint a szaktárca a 2015 februárjában beígért budapesti szuperkórház helyett sok kórházas szupercsomagot javasol Budapestnek.

A tervezet szerint két nagy kórházban, a Péterfyben és a Szent Jánosban megszűnne az aktív ellátás. Az utóbbi intézmény kapacitását átcsoportosítanák egy új szupercentrumba, ám a Péterfy, amely jelenleg is a főváros egyik legnagyobb ellátója, ápolási otthonná alakulna át.

Az előterjesztés szerint újranyitnák a majd tíz éve bezárt egykori Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet, azaz a lipótmezei pszichiátria egy részét, de itt a jövőben demens betegeket ápolnának.

Ha a koncepció megvalósul, úgy a lap szerint 450 ággyal és néhány kórházi ingatlannal lesz kisebb a fővárosi ellátórendszer, de részben összevonásokkal és átköltöztetésekkel létrehoznának három olyan centrumkórházat, amely folyamatos ügyeletet tart, és képes megoldani a legbonyolultabb feladatokat. Ezekhez társítva fejlesztenének hét budapesti kórházat.

A 335 milliárdos programból 200 milliárdot költenének új centrumokra. Az első, a Budai Sürgősségi Centrum zöldmezős beruházásként valósulna meg: a Szent János Kórház és a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika aktív ágyai és betegei kerülnének ide. Hat helyszínt is javasolnak erre, de a legvalószínűbb, hogy a XI. kerületi Etele tér, az Alkotás út–Déli pályaudvar térsége vagy a szintén a XI. kerületi Virágpiac helyén épülne meg.

A Dél-pesti Centrumként az Egyesített Szent István és Szent László Kórház, valamint az Országos Kar­diológia Intézet bázisán, a Nagyvárad térhez közel, a Haller utca mellett építenének egy új tömböt. A traumatológiai ellátást a Péterfy Baleseti Központja vagy annak áttelepített része biztosítaná a lakosságnak.

A harmadik centrum, az Észak-pesti, a Honvédkórház lenne: egy új épületet húznának fel az intézmény mellett. A pszichiátriai és gyermekellátást a közeli Nyírő Gyula Kórház, illetve a Bethesda biztosítaná. Az új centrumba költözne a Sportkórház is Alkotás utcai telephelyéről.

A centrumok működését hét fővárosi és Pest megyei úgynevezett társkórház is segítené: az Uzsoki, a Flór Ferenc, a Jahn Ferenc, a Szent Margit, a Bajcsy, a Szent Imre és a nemrég elkészült Korányi Projekt intézménye.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!