Keresés

Nem biztos, hogy egyben tartják a Kliket

Átgondolják a Klik szervezetét, még az sem biztos, hogy egyben marad. Ezt Palkovics László mondta, aki Czunyiné Bertalan Judit feldatait vette át, akit a hétvégén leváltottak a köznevelési államtiktári posztról. Felülvizsgálják többek között a tananyagmennyiséget, és az önértékelési rendszert is. 

Türelem kell az eredményekhez, ahhoz meg belátás, hogy módosítsunk, ha az eredmények nem mindenhol megfelelőek –  mondta a Mandinernek Palkovics László oktatási államtitkár, aki a hétvégén vette át a feladatokat a köznevelési államtitkári posztról leváltott Czunyiné Bertalan Judittól. Palkovics az interjúban arról beszélt, hogy “Bizonyos alkatrészek nem működnek jól” a közoktatásban, de “most vagyunk a garanciális javításnál”.

Elismerte, hogy módosítani kell a Klik működésén, szerinte a problémák oka, hogy nem volt még tapasztalat ilyen nagy, 110 ezer munkaválllaót foglalkoztató szervezettel. Azt is elismerte, hogy nem szerencsés, hogy az iskola túlságosan messze került a döntéshozataltól. Át fogják gondolni a Klik szervezetét, amiról azt is mondta,

“Nem merném határozottan kijelenteni, hogy egyben marad”.

Szerinte szakmai érvek szerint fognak dolgozni, és a megoldást a köznevelési kerekasztal keretein belül fogják megtalálni, ahol minden részt vevő fél egyenrangúként léphet fel. “Tüntetni is lehet persze, de talán jobb megbeszélni az ügyeket, ha egyszer azt is lehet” – mondta.

Azt is mondta, hogy

  • az eddigieknél több forrásra lesz szükség,
  • az önértékelési rendszert – ami lehet, hogy “túl hirtelen jelent meg” – át kell tekinteni, egyes elemeit ki lehet hagyni,
  • tananyag mennyisége (nem az óraszám) valóban túl nagy,
  • el kell érni, hogy öröm legyen a tanulási folyamat, és a tanulók elsajátítsák azokat a kompetenciákat, amelyekre szükségük van,
  • ebben komoly szerepet szán az egyetemeknek,
  • és szerinte a kompetenciák romlásának nincs köze a Klikhez.

Palkovics László eddig a felsőoktatásért felelős államtitkár volt, mostantól az egész oktatásért felel.

Kinevezése azt követően történt, hogy országos tiltakozás alakult ki, miután a miskolci Herman Ottó Gimnázium január 6-án közzétett egy nyílt levelet, amelyben többek közt kritizálták a központosított oktatási rendszert, a túlzott bürokráciát, a forráskivonásokat, valamint a tanárokra és gyerekekre rótt plusz terheket. A nyílt levelet az elmúlt hetekben több mint harmincezren írták alá, köztük több száz tantestület is.

Bár Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter ezután Miskolcon tárgyalt a pedagógusokkal, majd bejelentette a tanfelügyelet lazítását, a tiltakozás nem hagyott alább. Szerdán országszerte tartottak tüntetéseket, köztük Miskolcon, ahol több ezren vonultak utcára. Balog Zoltán három nappal később, szombaton jelentette be Czunyiné Bertalan Judit menesztését.

A miskolci nyílt levelet kezdeményező tanárral, Pilz Olivérrel készült interjúnkat itt olvashatja, a kezdeményezéshez csatlakozók panaszaiból pedig itt szemléztünk.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!