Keresés

Rendőrök verhettek meg egy roma zenészt

Egy idős roma férfit állítása szerint a rendőrök megvertek és megrugdostak. A sértett hiába tett panaszt, mindenhol a rendőröket védték, az ombudsman közbelépése miatt azonban új eljárás indult. Az esetről a hvg.hu írt.

Két évvel ezelőtt az akkor 70 éves, roma származású Nagy Antalnál házkutatást tartott a rendőrség, egy laptopot kerestek. A rendőrök semmit nem találtak nála, mégis előállították és bevitték a rendőrőrsre. Állítása szerint úgy megverték, hogy a bal szemére azóta sem lát. Az idős férfi az eset után feljelentést tett, de az ügyészség mindent rendben talált, és ha nem megy tovább az ombudsmanhoz, már „halott ügy” lenne – mondta az idős férfi a hvg.hu-nak nyilatkozva.

A roma zenész állítása szerint a rendőrök azt mondták: ő vette meg azt a laptopot egy betörőtől, amit nem sokkal korábban a helyi mozgáskorlátozottak irodájából tulajdonítottak el, sőt, a betörésnél is jelen volt. A férfi tagadta, hogy köze lenne az esethez, igazolta magát a két rendőrnek, akik ezek után távoztak, negyedórával később azonban három társukkal tértek vissza, hogy átkutassák a házat. „Kérdeztem, hogy van-e engedélyük, mire az egyikük rávágta, hogy igen, míg egy másik, egy női rendőr azt mondta, hogy “nincs, de majd mindjárt írunk egyet”. Na, akkor itt nem lesz házkutatás, mondtam nekik erre, és próbáltam elállni a szobaajtót” – nyilatkozta a hvg-nek a férfi.

A házkutatásról készült rendőri jegyzőkönyv szerint “halaszthatatlan nyomozási cselekmény” miatt nem volt szükség határozatra, az idős ember pedig “ellenszegült” az öt rendőrnek, ezért a kistermetű érfi karját hátracsavarták, és megbilincselték.

A rendőrök ezután folytatták a házkutatást, ő meg csak ült megbilincselve, míg a felesége, majd a fia próbálta jelezni, hogy „apu érszűkületes, már kétszer műtötték, vegyék le, mert baj lesz”. Végül a rendőrük levették a bilincset, az idős férfi szerint azért, mert már láthatóan sötétedett a bőr a karján.

A házkutatás után a férfit a gyömrői rendőrőrsre vitték. „Ott egy folyosón ültettek le, ott vártunk, mikor kijött a nyomozó, és szólt, hogy ’gyere ide’. Odamentem, mondom, jó napot kívánok, mire köszönés helyett rám üvöltött: ’a kurva anyádat, most itt fogsz megdögleni, te szoktál kiabálni a hivatalban?” – állítja az idős férfi, akinek ekkor esett le, hogy egy építési hatósági ügyben volt korábban vitája a helyi önkormányzattal, és erre utalhat most a nyomozó.

Az idős férfi azt állítja: ezután verték meg. Először a nyomozó akarta megütni, de az ő ütése elől még elhajolt, azonban az őt előállító rendőr hátulról többször megütötte. Miután összeesett, elkezdték rugdosni, végül mikor abbahagyták, megfogták a kezét, és a földön – hanyatt fekve -végighúzták a folyosón. Elmondása szerint ezek után két órán át kérte, hogy hívjanak mentőt, mert rosszul van, de nem tették meg, sőt szerinte az egyik rendőr gúnyosan ki is nevette. Másnap aztán a háziorvosa vitette be a kórházba mentővel: “testszerte zúzódások és felületes bőr alatti bevérzések” – idézi a látleletet a hvg.hu.

Nagy Antal nem akarta annyiban hagyni a történteket, és panaszt tett, a parancsnoki kivizsgálás azonban megállapította, hogy a rendőrök „jogszerűen és szakszerűen” jártak el. A Pestvidéki Nyomozó Ügyészségen indult ugyan büntetőeljárás még 2012 májusában, de őt sértettként csak majdnem egy évvel később, 2013 márciusában hallgatták meg. Az ügyész a bántalmazó rendőröket ki sem hallgatta arra hivatkozva, hogy éppen akkor továbbképzésen vesznek részt – állítja Nagy, aki végül az ombudsmanhoz fordult. A vizsgálat több ellentmondást is feltárt a rendőri jelentésekben, illetve a házkutatásról készült jegyzőkönyvben, nem stimmeltek például sem az időpontok, sem a rendőrök nyilatkozatai.

A nyomozás visszásságait feltáró ombudsmani jelentés alapján az ügyet újra elindította a Legfőbb Ügyészség, és az eljárásba a Magyar Helsinki Bizottság is bekapcsolódott. Múlt héten újra meghallgatták az idős férfit, aki felismerte mindkét rendőrt, akik állítása szerint összeverték. Ha az ügyészség vádat emel, akkor két rendőr bántalmazásért, egy bűnsegédletért, és összesen öten jogellenes fogvatartásért kerülhetnek a vádlottak padjára.

A Kecskeméti Törvényszék múlt héten szerdán első fokon két rendőrt ítélt el (egyikőjüket életfogytig tartó, másikukat 25 évnyi fegyházbüntetésre), mert 2013. április 8-án az izsáki rendőrőrsön halálra vertek egy lopás gyanúja miatt előállított izsáki férfit.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!