Keresés

Újra a tanároknak kell összerakniuk a tankönyvcsomagokat

Hiába a tankönyvpiac államosítása és Kello létrehozása, a központi szervezet úgy döntött: az idei tanévtől állítsák össze újra inkább a tanárok a tankönyvcsomagokat.

A 2015/2016- os tankönyvrendelésben a korábbiakhoz képest többek között a következő változás lesz: iskolai szintű lesz a szállítás, nem lesznek előre elkészített tanulói csomagok – írja a 444.hu az iskoláknak múlt héten küldött levélre hivatkozva. A levelet a Könyvtárellátó Nonprofit Kft., a Kello küldte ki.

Ez az egy sor gyakorlatilag azt jelenti, hogy két év után újra az iskoláknak kell összeállítaniuk a tankönyvcsomagokat, miközben a Kellót elvileg pont azért is hozta helyzetbe a kormány, hogy levegye az ilyen terheket a sulikról, és minden profibban menjen, mint addig.

A 444.hu emlékeztet rá: a tankönyvpiac államosítását 2013-ban dobta fel a kormány. Akkor, év végén mondta Hoffmann Rózsa ezzel kapcsolatban a saját és a magyar állam működésének lényegét tökéletesen összefoglaló mondatot, mely szerint

“a kevesebb választék az olcsóbbságot is eredményez.”
Arról is beszélt a bevezetéskor, hogy

“a Könyvtárellátó (…) országosan egységes, áttekinthető, tanulói szintű tankönyvellátást hoz létre, amely egy magasabb minőségű szolgáltatás keretében az iskolák és a szülők számára számos előnnyel jár.”

Az első évben a központosítás hihetetlen tankönyvkáoszt hozott, 38 ezer könyv nem érkezett meg időben a sulikba, volt, ahol a féléves bizonyítványosztás idején sem sikerült még minden tanévkezdésre ígért könyvet kiszállítani.

Miután kiderült, hogy a Kello egyedül nem bír a feladattal, a 2014/15-ös körbe már közmunkásokat és rendőröket is bevontak. 2014 nyarán diákmunkásokkal csomagoltatták a tankönyveket.

A könyvek ugyan többnyire megérkeztek, csak az egyes csomagokat állították össze hibásan, volt, ahol 20 százalékos volt a rontott könyvek aránya.

A 444-nek nyilatkozó tanárok a következőket mondták:

  • “Megszűnt a diákok nevére szóló előcsomagolás, vagyis megszűnt az átalakított tankönyvrendelés egyetlen pozitívuma. Persze akkor lett volna ez valódi előny, ha rendesen készültek volna el a csomagok… A Kello tehát nem a javítást választotta, hanem a munka lepasszolását. Azt a munkát, amit megszámlálhatatlan köz- és diákmunkással hónapokon át végeztek, egyszerűen rálőcsölték az iskolákra”
  • “nálunk az egész tanári kar majd a tankönyvek szortírozását fogja végezni augusztus utolsó hetében (ingyen), Ez ám az életpálya!”
Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!