Keresés

Újabb tüntetés, újabb ultimátum

Közel 10 ezer ember demonstrált a NAV vezetőinek lemondásáért és a korrupció ellen vasárnap este Budapesten. Egy hét haladékot kapott a kormány a NAV átvizsgálására, a NAV vezetői pedig arra, hogy lemondjanak.

Előzetesen több mint 10 ezren jelezték, hogy részt vesznek a “Mondjon le Vida Ildikó és a kitiltott NAV vezetés!” elnevezésű eseményen, melyet az “1000 milliárdan a tisztességes adózásért” Facebook csoport szervezett, azonban a demonstráció kezdetén csak mintegy 5 ezer ember gyűlt össze a NAV Kiemelt Adó és Vám Főigazgatóság (KAVFIG) épülete előtt a Dob Utcában.

Vágó Gábor volt LMP-s képviselő nyitóbeszédében független európai uniós vizsgálatot követelt, és lemondásra szólította fel Vida Ildikót, a NAV elnökét, Somos Katalint, a NAV Kiemelt Adó és Vám Főigazgatóságának vezetőjét, valamint Csillag Dezsőné elnökhelyettest, és Dávida Mariannát, a NAV ellenőrzési főosztály vezetőjét.

A beszéd után a demonstrálók elindultak a Nemzetgazdasági Minisztérium felé, útközben pedig többször is felharsantak a korábbi tüntetésekről már jól ismert „Orbán takarodj!”, és “Viktátor” rigmusok. A tömegben jónéhány magyar – és európai uniós zászlót, valamint számos transzparenst is lehetett látni, olyan feliratokkal, mint például a “NAV világhírű korrupció”, „maffia kormány”, „bűnözőknek nem adózunk”, vagy „elég volt a diktatúrából”. A menethez időközben sokan csatlakoztak, így a tömeg körülbelül 10 ezer főre duzzadt.

A József nádor térre érkezve ismét Vágó Gáboré lett a szó, ő pedig kijelentette, hogy egy hét haladékot kap a kormány a NAV átvizsgálására, és egy hete van a NAV vezetőinek arra, hogy lemondjanak. Ha mindez nem történik meg, akkor november 17-én, a “közfelháborodás napján” a Kossuth térre vonulnak, illetve arra szólítanak fel minden vidéki lakost, hogy menjen a NAV helyi központja elé. “Egy éve terel a kormányzat az ügyben, de az utóbbi hónapban hazudik is – mondta a volt politikus.

Vágó után Várady Zsolt, az iwiw alapítója szólalt fel, aki azt mondta: az internetadó elleni küzdelemben győztünk, a következő lépés pedig az, hogy kikényszerítsük Vida Ildikó és a botrányban érintett többi NAV-os lemondását. Várady bejelentette, hogy az iwiw után újabb közösségi oldalt kíván létrehozni azoknak, akik szerveződni és változtatni szeretnének.

Váradyt Békési Zoltán előadóművész követte a színpadon, aki szerint a kormány ahelyett, hogy a haza szolgálatára felállított munkacsoportként működne, mélységileg szervezett állam-maffiát épített ki. “Jön a tél, el kéne küldeni a NAV-vezetőket melegebb éghajlatra. Kezdd el kezedbe venni a sorsod magyar állampolgár, megtisztulunk vagy trágyadomb leszünk” – mondta Békési.

A szónokok sorát Horváth András, a NAV egykori alkalmazottja, az Áfa-csalási botrány kirobbantója zárta, aki azt mondta: egy éve küzd azért, hogy a kormányzaton belül megmozduljon valami a rendszerszintű korrupció ellen, ám a NAV vezetői még akkor is védik az állásukat, amikor egy világhatalom, az Egyesült Államok vádolja korrupcióval őket. Horváth felszólította a magyar hatóságokat, hogy ne az Egyesült Államoktól várjanak bizonyítékokat, hanem maguk indítsanak vizsgálatot, Orbánt Viktor miniszterelnököt pedig arra, hogy szüntesse meg a NAV „állam az államban” helyzetét, és helyezze vissza az adóhatóságot a kormány ellenőrzése alá. Horváth azt is megjegyezte, hogy szerinte nem Orbán leváltása a megoldás, mert helyette „nyilvánvalóan Lázár Jani” jöhetne, az pedig semmivel sem lenne jobb. Új alkotmányos berendezkedés kell, ami biztosítja a korrupció visszaszorítását – mondta a volt adóellenőr.

A demonstráció végén a résztvevők egyperces néma gyásszal emlékeztek meg Rózsa Milánról, a néhány nappal ezelőtt elhunyt aktivistáról, majd elénekelték a magyar himnuszt.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!