Keresés

Újabb tégla a NER-ben a CEU kicsinálása

“Szabad ország, szabad egyetem” – felelevenítették a 2012-es hallgatói tüntetések mottóját a CEU-val szolidarító tüntetők vasárnap délután, mikor többezres tömeg vonult a Corvinus Egyetem elől a Kossuth térre. Szerintük az egész felsőoktatás módszeres szétverésének újabb állomása a budapesti egyetem ellehetetlenítése.

_HD49500
Fotó: Hajdú D. András

Többezres tömeg gyűlt össze a Corvinus Egyetem előtti téren vasárnap délután 5 órakor, hogy onnan a lezárt kiskörúton a Parlamenthez vonulva tüntessenek a Közép-Európai Egyetem (CEU) működésének törvényi ellehetetlenítése ellen.

Most a CEU, de ki a következő? – Tüntetés a szabad oktatásért címen meghirdetett esemény apropója volt, hogy egy hete a kormány bejelentette: a felsőoktatási törvény módosításával újraszabályozná a kölföldi egyetemek magyarországi működését. A törvény több intézkedése veszélybe sodorja az 1995 óta Budapesten működő, Soros György alapította amerikai egyetem, a CEU jövőjét is. Az egyetem rektora, Michael Ignatieff korábban úgy nyilatkozott, ha a törvénytervezetet megszavazza a parlament, akkor a CEU ebben a formájában nem működhet tovább Budapesten.

A tüntetés azonban nem egyedül a CEU-ról szólt – a szervezők szerint az egyetem működését ellehetetlenítő intézkedés egy folyamat része. A magyar felsőoktatás autonómiájának, és ezzel az általános tanszabadságnak szisztematikus megvonása ugyanis az egyetemeket érintő forráselvonásokkal, a kancellárok kinevezésével és több más intézkedéssel együtt már évek óta elkezdődött.

“Szabad ország, szabad egyetem!” – idézte fel a 2012-2013-as diáktüntetések egyik mottóját még a Corvinus előtt az egyetem egyik tanára, Deák Dániel, aki az elsők között vállalt szolidaritást a kormányzati támadást kapott CEU-val. “A CEU magánegyetem, ahová a kormány nem ültethetett be csak úgy kancellárokat, így egy diszkriminatív, egyedül ennek az egyetemnek a működését érintő törvénnyel próbálja megcsorbítani az intézmény autonómiáját” – mondta Deák. Ezért, hangsúlyozta, fontos, hogy a magyar akadémiai közösség is kiálljon és megvédje a CEU-t a kormányzati támadástól. “We are one with you! Egyek vagyunk veletek!” – mondta.

A Fővám térről a kiskörúton teljes útlezárás mellett a Deák térig, majd onnan a CEU érintésével a Kossuth térre vonult ezután a tömeg. A vonulók között találkoztunk #IstandwithCEU kitűzőt viselő CEU-s diákokkal és dolgozókkal, de kérdésünkre többen elmondták, semmi közvetlen közük nem volt még az egyetemhez, jelenlegi vagy volt egyetemistaként viszont fontosnak tartják, hogy politikai érdekek mentén ne fenyegethessen egy egyetemet a kormányzat. “Egyszerűen igazságtalannak tartom, ami történik a CEU-val, ezért kijöttem. Ennyi, amit tehetek” – mondta egy magányosan sétáló, középkorú férfi.

_HD49695
Fotó: Hajdú D. András

“Én szeretnék a CEU-ra járni egyszer, édesanyám is odajárt, nem szeretném, hogy elmenjenek innen” – válaszolta egy középiskolás lány kérdésünkre, miért jött ki a tüntetésre. Mellette sétált édesanyja is.

A tüntetésre jóval többen jöhettek el, mint amennyivel a szervezők kalkuláltak, a Kossuth térre ugyanis a tervezettnél lassabban ért a tömeg, így a beszédek is később kezdődtek.

Elsőként a Tanítanék Mozgalom egyik vezetője, Törley Katalin beszélt, aki a CEU egyéni problémája helyett az egész oktatás problémájának nevezte a kormány mostani lépését. “Egyértelművé vált, hogy a Fidesz-KDNP a saját hatalmi pozíciói bebiztosításáért áldozza be az egész magyar oktatást, ezzel szétrombolva a gyerekeink jövőjét” – mondta Törley, aki Orbán Viktor miniszterelnök és az emberi erőforrás miniszter Balog Zoltán mellett a parlamenti bizottságokat és a törvényt előkészítő összes bürokratát felelőssé tette, “akik mind tettek azért, hogy az villámgyorsan napirendre kerülhessen”.

“Autonómia és szabadság nélül nincs színvonalas oktatás” – zárta mondandóját Törley.

_HD49431
Fotó: Hajdú D. András

Oktatók nem, CEU-s hallgatók viszont felszólaltak a tüntetésen. Egyikük, Gál András az egyetemen működő Keresztyén Diákkör tagja. “A kialakult sztereotípiákkal szemben a CEU nem egy liberális szellemi gettó, nagyon is jól megférnek benne különböző vélemények, különböző világnézetű hallgatók” – mondta. Gál szerint a CEU egy olyan szabad légkörű szellemi műhely, amelyet óriási hiba lenne elveszteni.

“Tegnap Törökország, ma a CEU, holnap ki következik?” – felütéssel felszólalt a tüntetésen a CEU egyik török hallgatója is, aki párhuzamot vont a törökországi demokrácia fokozatos lerombolása és a magyarországi folyamatok között. Emlékeztetett: török akadémikusok, kutatók vesztették el állásukat politikai tisztogatások miatt, velük is fontos lenne szolidarítani. “Mindennél sürgetőbb, hogy egységesen álljunk ki a globális elnyomás ellen” – mondta.

A tüntetés 8 óra előtt néhány perccel ért véget, azzal az ígérettel, hogy ha hétfőn elfogadja a CEU működését fenyegető törvényjavaslatot a parlament, újabb megmozdulások várhatóak.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!