Keresés

Újabb szervezetből zárhatják ki az országot

A szőnyeg szélére állíthatják Magyarországot az egyik legnagyobb korrupcióellenes szervezetben, amely hétfőn módosította alapszabályát. Magyarország 2012 óta tagja az Open Government Partnershipnek,  de az új rendelkezések szerint ez könnyen megváltozhat.

Magyarországot már nem látják olyan szívesen az Open Government Partnership (OGP) nevű korrupcióellenes szervezetben – legalábbis ez derül ki a hétfőn bejelentett alapszabály-módosításból.

A változást a 444.hu fedezte fel, ahol arra is emlékeztetnek, hogy Magyarország civil szervezetek nyomására lépett be a szervezetbe még 2012-ben. Akkor a kormány kifejezetten büszke volt a tagságra, Rétvári Bence például azt mondta, hogy a rendszerváltás óta nem volt ilyen szintű korrupcióellenes kormányzati program.

Bár a belépés után nem érkezett sok hír az OGP-ről, a kormány azóta is több korrupcióellenes vállalást, akciótervet és javaslatot tett le az asztalra, sőt idén azt is vállalta, hogy a mi köztisztviselőink segítenek más országok köztisztviselőinek, hogy ne váljanak korrumpálhatóvá.

Az OGP hétfőn módosította a felfüggesztési eljárásra vonatkozó szabályokat, és ugyan Magyarországot nem említik konkrétan, a kitételek akár ránk is alkalmazhatók lehetnek. Ezek közt ugyanis szerepel, hogy nem lehet az OGP tagja olyan ország, ahol akadályozzák vagy korlátozzák a civil szervezetek működését, ahol veszélyben van az információszabadság, ahol kormányzathoz köthető civil szervezeteket hoznak helyzetbe, és ahol korlátozzák a sajtószabadságot.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!