Keresés

Újabb nemi erőszak miatt vizsgálódnak az ELTE-n

Azonnali vizsgálatot rendelt el és várhatóan büntetőfeljelentést tesz az ELTE Állam és Jogtudományi karának vezetése az intézmény 2013-as gólyatáborában történtek miatt – mondta Király Miklós dékán.

Szerdán az Indexen jelent meg egy cikk, melyben egy fővárosi jogi kar gólyatáborában 2013-ban elkövetett, és eddig jogi következmények nélkül maradt nemi erőszakról számolt be. Az érintett lány az Index újságíróját kereste meg nem sokkal az után, hogy az ELTE Tanító- és Óvóképző Karának gólyatáborában történteket a sajtó megírta.

A Mira álnéven nyilatkozó lány részletesen beszámolt a tábor első éjszakáján történtekről. Az eset után megtörtént a szembesítés, ahol a fiú állította, hogy ő csak nyomult. Miután az áldozat elhagyta a szobát, az erőszaktevő mindent bevallott, ám a lányt meggyőzték, hogy ne tegyen feljelentést. A gólyatábort szervező és felügyelő HÖK-ösök mind jogászhallgatók.

“Bár megkérdezték tőlem, mit szeretnék tenni, de maradjunk annyiban, elég erőteljesen próbáltak afelé terelni, hogy ne akarjak semmit, és ne legyen botrány. Más kérdés, hogy én bíróságra ezt nem akartam vinni. Azért nem, mert pontosan tudom, hogy egy ilyen helyzetben a nőket hogyan kezelik: iszonyú, ahogy bizonyítják, nem hisznek nekik, meghurcolják őket. Ebből a megaláztatásból én, köszönöm szépen, nem kérek” – magyarázta a lány a döntését.

Az eset után a lány nem ment haza, végigbulizta a hetet, mert – mint mondta – nem akart áldozat lenni. Annyit azért kért, hogy a bántalmazóját küldjék haza, és ez meg is történt. Az őt megerőszakoló férfi azóta is a kar hallgatója, ahogy azok is, akik eltussolták az ügyét.

A dékán közleményében kiemelte: a jogi kar vezetése a lehetséges büntetőjogi következményeken túl szigorúan el fog járni azokkal szemben is, akik az eset eltussolásában szerepet játszottak. Király Miklós egyúttal együttérzését fejezte ki az áldozatnak, és megígérte, hogy mindent meg fognak tenni azért, hogy az eljárásban megkíméljék a további szenvedéstől.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!