Keresés

Új egyházügyi törvényt készíthet a kormány

Alig két éve fogadták el az egyházügyi törvényt, de most újat készíthet a kormány Erdő Péter szerint. A bíboros szerint az egyházakat nem vonták be az előkészítésbe.

Erdő Péter bíboros a katolikus püspöki konferencia téli ülése felszólította a kormányt, hogy ne kezdjen megint egy teljesen új jogi struktúra kiépítésébe, mert az súlyosan megzavarná a vallásszabadság gyakorlását és az intézmények működését – írja az Index. A kormány eddig nem jelezte, hogy új egyházügyii törvényt készül elfogadni, az előzőt ugyanis alig két éve fogadták el. A törvényt ugyanakkor később módosítani kellett, mert az Alkotmánybíróság szerint túl szigorúan szabályozták az egyházi státusz elismerését.

A bíboros szerint a kormány a német egyházak jogi szabályozását akarja átvenni. Mindezt Trócsányi László igazságügy minisztertől tudja, akivel találkoja volt az új törvény elkészítése kapcsán. Hiba lenne ismét véghez vinni egy ilyen alapvető terület újraszabályozását úgy, hogy az érintetteket már megint nem vonják be az előkészítésbe – modnta a bíboros.

Erdő Péter általánosságban is kritizálta a magyar egyházügyi szabályozást. Például súlyosan aggályosnak nevezete azt a szándékot, hogy az ország szociális intézményeinek nagy részét egyházi fenntartásba akarják adni. Ez ugyanis szerinte ellenkezne az állam alapvető alkotmányos felekezeti semlegességi elvével.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!