Keresés

Úgy tűnik, engedetlenkedni fognak a tanárok egy hét múlva

Éjjel lejár a tanárok által a kormánynak adott határidő, hogy együtt rendezzék az oktatás helyzetét. A kormány egyelőre semmit olyat nem tett, ami arra utalna, hogy szóba áll a tiltakozó tanárokkal, akik így várhatóan megtartják a március végére belengetett munkabeszüntetést.

Szerda éjfélkor lejár az a határidő, amit az oktatás megújításáért küzdő Tanítanék Mozgalom adott a kormánynak legfőbb követeléseinek elfogadására.

A március 15-i tüntetésen Pukli István, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója jelentette be, hogy ha a kormány nem kér bocsánatot a megalázott emberektől, nem fogadja el a Civil Közoktatási Platform (CKP) által kidolgozott 12 pontot, és és nem ül le haladéktalanul tárgyalóasztalhoz a CKP szakértői csoportjával, akkor polgári engedetlenségként egy órás munkabeszüntetést tartanak március 30-án délelőtt nyolc és kilenc óra között.

Azért nevezik a munkebeszüntetést polgári engedetlenségnek, mert sztrájkot a megszigorított jogszabályok értelmében szabályosan nem tarthatnának. A mozgalmat támogatja több szakszervezet is, bár a Pedagógusok Szakszervezete korábban azt javasolta, hogy a megmozdulást munakidőn kívül tartsák meg, de ezt az ötletet végül visszavonták.

A kormány eddig nem mutatkozott nyitottnak a tanárok felvetéseire. Orbán Viktor miniszterelnök a múlt héten viccnek vette Pukli István bejelentését, Rétvári Bence államtitkár keddi, a Klik megszüntetéséről tett bejelentéseiről pedig utóbb kiderült, valójában nem érdemi lépések.

A tanárok már jelezték, készek a munkabeszüntetésre, de hivatalossá csak csütörtökön délben válik, amikor majd várhatóan bejelentik az akciót a Kossuth téren.

A decemberben kezdődött pedagógustiltakozások egyik fő követelése, hogy a kormány számolja fel a központosítást (vagyis a Kliket), az iskolák fenntartói újra helyi hivatalok legyenek, és csökkentsék a diákok és a tanárok terheit.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!