Keresés

Tüntetnek a magánnyugdíjakért

A “60 ezren a Magán nyugdíjukért” Facebook-csoport kedden este 6 órára tüntetést szervez a megmaradt magánnyugdíj-pénztárakat is ellehetetlenítő törvényjavaslat ellen. Ha a javaslatot elfogadja a parlament, akkor az eddig elvett 3000 milliárd forint után most újabb 200 milliárd kerülne a kormányhoz. Remélem, hogy az emberek szolidárisak lesznek a pénztártagokkal, és elmennek a tüntetésre – mondta Vámos Anna, a tüntetés szervezője az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

A menet a József nádor térről indul, majd a résztvevők innen a Magyar Nemzeti Bank épületéhez vonulnak. A tüntetés az Alkotmány utcában, a Kossuth térnél ér véget.

Vámos szerint az is egy megoldás lehet, hogy a magánpénztártagok befizetik az elmaradt díjakat, de nem bíznak benne, hogy nem lesz visszamenőleges a törvény, ebben az esetben pedig nem mentené meg a pénztárakat a befizetés – mondta a szervező. Ennek ellenére mindenkinek azt javasolják, hogy fizessen be, ha elmaradása van. Vámos szerint magántulajdon ellopásáról van szó, ezért nem csak olyanokat várnak a tüntetésre, akik kassza-tagok, hanem mindenki mást is, aki úgy gondolja, hogy a nyílt lopás elfogadhatatlan.

A tagdíj örökölhető a törvények szerint, teljes mértékben magántulajdon, és lehet, hogy legközelebb a kabátunk tetszik meg nekik, és azt veszik el, ezért fontos, hogy mindenki felemelje a hangját a javaslat ellen. Ha a demonstráció nem ér célt, akkor vannak további terveik, lesznek felhívásaik, de egyelőre bíznak abban, hogy a kormány meggondolja ezt a dolgot, ahogyan azt más ügyben korábban már megtette – mondta Vámos.

A Varga Mihály által benyújtott új törvényjavaslat bezáratná azokat a magánnyugdíjpénztárakat, amelyek tagjai nem fizetnek tagdíjat. A törvény értelmében a pénztár jogutód nélkül végelszámolással megszűnik, ha a tagdíjfizető tagok száma a megelőző 6 hónap átlagában legalább 2 hónapon keresztül a taglétszám 70 százaléka alá csökken. Ebben az esetben a Magyar Nemzeti Banknak vissza kell vonnia a pénztár engedélyét, a tagok pedig választhatnak: vagy átlépnek egy még működő magánpénztárba, vagy visszalépnek az állami rendszerbe minden addigi megtakarításukkal együtt. Pillanatnyilag négy magánpénztár – az MKB, a Horizont, a Szövetség és a Budapest – működik, összesen körülbelül 60 ezer taggal.

Az elmúlt években folyamatosak voltak a megszűnések és az összeolvadások, mert a rendszer felszámolása óta kialakított szabályok ellehetetlenítették a kasszák működését. A pénztárak adatai szerint az ügyfelek maximum 20-30 százaléka fizet be alkalmanként a számlájára, így a javaslatban említett 70 százalék jelenleg elérhetetlennek tűnik. Szankcionálni ügyfeleiket a pénztárak nem tudják, hiszen a rendszer felszámolása óta teljes mértékben önkéntes alapon működnek.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!