Keresés

Tudtad-e? Nem kell beletörődnöd a bírságba

03_02_birsag

Izgalmas civil kampány indult: a projektben részt vevő  közel harminc emberi jogi civil szervezet karikatúrákkal illusztrált, egyszerű mondatok segítségével szeretnének érthetőbbé, és a mindennapi tudás részévé tenni olyan aktuális társadalmi és emberi jogi témákat, mint a menekültkérdés, a hajléktalanok és a fogyatékkal élők helyzete, vagy a szexuális kisebbségek ügye. A kampány március 2-án indult, és 20 napig tart.

Az első téma a helyszínen kirótt bírságol szól. Mit tehetünk, ha túlzónak tartunk egy bírságot, meddig fellebbezhetünk?

Ha jogszerűtlen vagy túlzó helyszíni bírságot kapsz, nem vagy köteles aláírni azt, és nyolc napod van fellebbezni ellene.

Ha viszont megbüntettek, és alá is írod a helyszíni bírságot, azzal elismered, hogy elkövetted a szabálysértést; ezután már nincs is jogod fellebbezni ellene. Ha van rá bizonyítékod, hogy nem követted el azt, amivel vádolnak, semmiképpen ne írd alá. Ilyenkor feljelentést tesznek ellened, és a szabálysértési hatóság elé idézhetnek egy öt napon belüli időpontra. Ott kérheted, hogy mutassák meg az iratokat és a bizonyítékokat, kérdezhetsz, a bizonyítékaidat (tanú, irat, fotó, felvétel, stb.) felhasználhatod, ügyvédet vehetsz igénybe, megtámadhatod a határozatot. Az eljárás végén vagy büntetést szabnak ki, vagy megszüntetik az eljárást. Tudnod kell viszont, hogy az ott kiszabható pénzbírság maximális összege magasabb, mint a helyszíni bírságé.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!