Keresés

Tudtad-e? – Jogod van a halálhoz

Egy halálos beteg visszautasíthat életfenntartó beavatkozást. A beteg szabadon eldöntheti, hogy igénybe veszi-e az egészségügyi ellátást, és milyen beavatkozások elvégzésébe egyezik bele.

03_03_halalaos_beteg

A passzív eutanázia lehetősége ( a beteg lemond az életét meghosszabbító gyógykezelésről), az önrendelkezéshez való jog alapesetben minden cselekvőképes embert megillet. Az életfenntartó, életmentő beavatkozásokat azonban csak az orvostudomány szerint is gyógyíthatatlan, rövid időn belül halálhoz vezető betegségeknél lehet visszautasítani. Erről írásban, vagy két tanú előtt szóban lehet rendelkezni, és egy orvosi bizottságnak is nyilatkoznia kell a  betegség gyógyíthatatlanságáról. Az orvosi vizsgálat után a betegnek újra meg kell erősítenie, hogy visszautasítja a beavatkozást.

A március elején indult civil kampányban közel harminc emberi jogi civil szervezet karikatúrákkal illusztrált, egyszerű mondatok segítségével szeretné érthetőbbé, és a mindennapi tudás részévé tenni olyan aktuális társadalmi és emberi jogi témákat, mint a menekültkérdés, a hajléktalanok és a fogyatékkal élők helyzete, vagy a szexuális kisebbségek ügye. A kampány március 2-án indult, és 20 napig tart.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!