Keresés

Tudtad-e? Huszonöt forinttal emberéleteket menthetnénk

Egy steril tű 25 Ft-ba kerül, egy hepatitis C vírussal fertőzött vagy HIV-pozitív ember gyógykezelése pedig több millió forint évente.

A drog terjedése ellen nem lehet csak tiltással és rendőrökkel fellépni. A tűcseréhez hasonló ártalomcsökkentő programok nem csak a fogyasztók biztonságát növelik, ezekből lehet továbblépni az egészségügyi és a leszokást segítő intézményekbe is. Az alacsony küszöbű programok szinte az egyetlen kapcsolatot jelentik az intravénás droghasználók és a társadalom között. Ahol megszüntetik a jól működő tűcsere lehetőségét, néhány év alatt bekövetkezik a HIV-robbanás, ami már nem csak a kábítószer-fogyasztókat fenyegeti.

03_26

A Tudtad-e? néven március elején indult civil kampányban közel harminc emberi jogi civil szervezet karikatúrákkal illusztrált, egyszerű mondatok segítségével szeretné érthetőbbé, és a mindennapi tudás részévé tenni olyan aktuális társadalmi és emberi jogi témákat, mint a menekültkérdés, a hajléktalanok és a fogyatékkal élők helyzete, vagy a szexuális kisebbségek ügye. A kampány március 2-án indult, és 20 napig tart.

Néhány, a témában aktív civil szervezet:

Drogprevenciós Munkacsoport

Drog Stop Egyesület

Kék Pont Alapítvány

MADÁSZSZ

Megálló Csoport

TASZ

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!