Keresés

Tudtad-e? – Civil szervezetek a tudatos társadalomért

Márciusban izgalmas civil kampány indul: a projektben részt vevő  közel harminc emberi jogi civil szervezet karikatúrákkal illusztrált, egyszerű mondatok segítségével szeretnének érthetőbbé, és a mindennapi tudás részévé tenni olyan aktuális társadalmi és emberi jogi témákat, mint a menekültkérdés, a hajléktalanok és a fogyatékkal élők helyzete, vagy a szexuális kisebbségek ügye.

A kampány fontos társadalmi kérdéseket és azok jogi szabályozását kívánja átláthatóvá tenni. A különösen aktuálissá váló menekültügy mellett a projekt felhívja a figyelmet többek között a hajléktalanok, a börtönből szabadultak, a fogyatékkal élők és a szexuális kisebbségek helyzetére, de információkkal szolgál arról is, milyen kérdésekre tagadható meg a válasz egy állásinterjú során, vagy mi a teendő, ha helyszíni bírsággal kell szembenézni.

A kampány március 2-től 20 munkanapon át 20 egyszerű és közérthető „Tudtad-e” mondat, és hozzájuk kapcsolódva egy-egy Merényi Dániel által készített illusztráció segítségével segíti elő a tisztánlátást. A rövid, tömör információk mellé minden esetben egy háttéranyag is társul, amely alaposabb tájékozódást tesz lehetővé, és bepillantást enged a témához kapcsolódó civil szervezetek munkájába.

A 20 mondat és rajz mellett rádiókampány is segít abban, hogy az üzenetek minél több emberhez eljussanak. A rádió kampányt hangjával  D. Tóth Kriszta, Hajós András, Péterfy Bori, Puzsér Róbert, Szabó Sipos Barnabás és Szalay Mariann segítette.

A kampányba bárki bekapcsolódhat az információk terjesztésével, továbbításával. Ha valakit különösen megérint az egyik mondat, vagy egyszerűen csak szeretné, hogy ezekről a közérdekű információkról minél több ember értesüljön, a mondatot és a rajzot megoszthatja közösségi oldalain, részévé teheti e-mail aláírásának, vagy kinyomtathatja és kiplakátolhatja.

A Tudtad-e? kampány partnere az Abcúg is, hétfőtől itt is megnézheti majd nap mint nap a rajzokat és a rövid üzeneteket.  

A kampány hivatalos oldala:

www.tudtade.blog.hu,  illetve https://www.facebook.com/civiltudtade

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!