Keresés

Tudtad-e? A börtön bélyege még tíz évig kísért

A börtönből szabadult emberek gyakran azért kerülnek vissza a börtönbe, mert tiszta erkölcsi bizonyítvány és bejelentett lakhely nélkül nincs esélyük munkát kapni.

publikalas_03_12

Pár ezer forinttal kilépve a börtönkapun csak nagyon kevesen tudnak valóban új életet kezdeni. A börtönélet ma alapvetően az izolációról szól, de még a büntetés leülése után is folytatódik a kirekesztés. Akinek priusza van, alig találhat legális munkát, a legtöbb helyen még a segédmunkásoktól is megkövetelik a tiszta erkölcsit. A büntetett előélet bélyege ezért még 10 évig rajtamaradhat a szabadulókon, így jó esetben marad számukra a feketemunka, vagy inkább a visszakerülés a rácsok mögé – a munkanélküliség és a hajléktalanság alternatívájaként. Most inkább csak civil alapítványok foglalkoznak a társadalmi visszailleszkedés segítésével, pedig az integráció mindannyiunknak megéri.

Néhány, ebben a témában aktív civil szervezet:

A március elején indult civil kampányban közel harminc emberi jogi civil szervezet karikatúrákkal illusztrált, egyszerű mondatok segítségével szeretné érthetőbbé, és a mindennapi tudás részévé tenni olyan aktuális társadalmi és emberi jogi témákat, mint a menekültkérdés, a hajléktalanok és a fogyatékkal élők helyzete, vagy a szexuális kisebbségek ügye. A kampány március 2-án indult, és 20 napig tart.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!