Keresés

Továbbra sem törődik a miskolci önkormányzat több száz ember lakhatásával

Harminc lakással oldaná meg több száz ember lakhatását a miskolci önkormányzat, pedig már a bíróság is kötelezte, hogy készítsen rendes intézkedési tervet a Számozott utcákból kitelepített családok lakhatására. A szegregátumban ma is száz család él, nem beszélve azokról, akik Lyukóvölgybe, sokkal rosszabb körülmények közé kényszerültek. 

Hiába marasztalták el a magyar hatóságok minden létező fórumon a miskolci önkormányzatot, továbbra sem dolgoztak ki megfelelő tervet a Számozott utcai telepfelszámolás miatt kitelepített emberek lakhatására, írják civil szervezetek. Miskolcon két évvel ezelőtt kezdték felszámolni a Számozott utcai szegregátumot, majd az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) 2015-ben megállapította, hogy közvetett módon hátrányosan megkülönböztette az ott élőket, mert a felszámolást az elhelyezésük biztosítása nélkül kezdte meg. Az EBH 500 000 forintra bírságolta az önkormányzatot, és utasította, hogy dolgozzon ki megfelelő intézkedési tervet.

Az önkormányzat többször is megtámadta a határozatot, de miután idén a bíróság is helybenhagyta a döntést, kénytelenek voltak új Helyi Esélyegyenlőségi Programot kidolgozni. A programot két hete nyújtották be az EBH-hoz (a kivonatos szöveg itt olvasható), pénteken pedig több civil szervezet is súlyosan bírálta a tervet. Közleményükben azt írják, a program egyetlen lakhatással kapcsolatos eleme a Máltai Szeretetszolgálat közreműködésével létrejövő Szociális Lakásügynökség, amely „a lakhatás nélkül maradt családok befogadásáról fog dönteni”. A terv harminc lakást különít el erre a célra, ami nagyon kevés, hiszen a Számozott utcákban ma is körülbelül száz család él, nem beszélve a már kiköltöztetett és önként szétszéledt családokról. Szerintük ezért a terv elfogadhatatlan, a legelemibb elvárásoknak sem felel meg, ezért az EBH-nak el kellene utasítania.

A civilek közleményét aláírta többek közt a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI), a TASZ, a Romaversitas, a European Roma Rights Centre (ERRC) és a Miskolci Roma Nemzetiségi Önkormányzat is.

A miskolci önkormáyzat tavaly lakbéremeléssel próbálta kiüríteni a diósgyőri stadionfejlesztés útjában álló városrészt. A Számozott utcákból eltűnt családok jelentős része Lyukóvölgybe kényszerült, ahol legutóbb decemberben jártunk.

 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!