Keresés

Tovább csökkentik a segélyeket, helyette közmunka lesz

Három éves kortól kötelező óvoda, a rendőröknek és katonáknak harminc, a pedagógusoknak tíz százalékos béremelés, a munka nélkül levőknek járó állami segélyek pedig negyedével csökkennek, helyette menjen mindenki közmunkára – többek között erről döntött keddi ülésén a Fidesz-frakció. De legalább internetadó nem lesz.

A hvg.hu tudósítása szerint a következő pontokban született döntés az ülésen:

  • Ahogy Orbán Viktor pénteken bejelentette, az internetadót visszavonják, a tervezet november 18-i parlamenti szavazásán. A kieső bevételt a 2015-ös költségvetés tartalékaiból pótolják.
  • 2016 január 1-től megtörténik a devizahitelek forintosítása. A váltás nem lesz kötelező az ügyfeleknek, de a bankok kötelesek lesznek az átváltást felajánlani. Az átváltási árfolyamról és a további részletekről a kormány dönt majd rendeleti úton. Rogán Antal frakcióvezető kedden azt mondta, több mint egy hónapjuk lesz erről a Bankszövetséggel tárgyalni.
  • Megalkotják a „fair bankokról” szóló törvényt, amely a következő elemeket fogja tartalmazni: – A szerződéskötéstől számított három éven belül semmilyen változtatást nem kezdeményezhetnek, így a kamat sem nőhet. – Három év után a kamatfelár, és a mérték változhat, de 90 nappal a változtatás előtt a bankoknak értesíteniük kell előre az ügyfeleket. – A változtatásról „objektív indexet” kell a bankoknak meghatározniuk, amit az MNB hagy jóvá. d) A bank változtatásról szóló kiértesítése után az ügyfeleknek jogukban áll felmondani ingyen a szerződést, és más bankhoz átvinni a hitelüket. – A költségeket és díjakat csak az inflációval arányosan lehet emelni. – A késedelmi kamatot maximálják, a teljes hiteldíj mutató maximum 10 százalékban.
  • 2016 január 1-ig minden fogyasztói hitelt át kell írni az új szabályoknak megfelelően, tehát visszamenőlegesen, a régi hitelszerződéseket is.
  • 2015 szeptember 1-től 10 százalékos pedagógus béremelés lesz (ez a korábban bejelentett életpályamodell több évre eltolt, jövőre esedékes része), a rendőrök és katonák július 1-től, 30 százalékos emelésben részesülnek.
  • Jövőre 3 éves kortól kötelező lesz az óvodáztatás.
  • A frakció azt kérte a kormánytól, hogy a szakoktatás részére további forrásokat biztosítsanak.
  • 4 év alatt évente negyedével csökkentik a foglalkoztatást helyettesítő támogatásokat, helyette az érintetteket a közmunka programba vonják be.
  • 2016 január 1-től 4 éven keresztül a 2 gyerekesek után járó adókedvezményt a duplájára emelik.

 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!