Keresés

Törvénysértő kipaterolni Miskolcról a szegényeket

A Kúria elkasszálta a városi rendeletet, amely kétmillió forintot kínált azért, hogy a szegény bérlők elmenjenek, és öt évig ne térjenek vissza Miskolcra.

A Kúria kimondta: törvénysértő az az önkormányzati szabályozás, amely a lakásbérleti jogviszony térítési díj ellenében történő megszüntetését ahhoz köti, hogy a bérlő a település közigazgatási területén kívülre költözzön – írja az Index. Az erről szóló határozat a szerdai Magyar Közlönyben jelent meg, a Kúria elő is írta a vonatkozó pont megsemmisítését az önkormányzati rendeletben.

Tulajdonképpen ezzel a rendelettel kezdődött tavaly májusban a miskolci szegénytelepfelszámolás. Az önkormányzat azt mondta, hogy akár kétmillió forintot is fizet azoknak a szegény bérlőknek, akik válalják, elhagyják Miskolcot és öt éven keresztül vissza sem mennek.

A program sikerességét jól mutatja, hogy mindössze egy család élt ezzel a lehetőséggel. Ezután kezdődtek meg a kilakoltatások többek között a miskolci Számozott utcákban.

Az Indec szerint a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal már tavaly ősszel indítványozta, hogy Miskolc vizsgálja felül és módosítsa a lakásbérleti rendeletnek ezt a problémás bekezdését. Az önkormányzat azonban úgy döntött, hogy nem enged a rendeletből. Ezért vitte a kormányhivatal a Kúria elé az ügyet.

Az önkormányzat szóvivője az Index kérdésére csütörtökön azt mondta, hogy Miskolc Város Önkormányzata tudomásul veszi a Kúria döntését és meg fogja tenni a szükséges intézkedéseket.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!