Keresés

Tömeges felmondás Budapest legjobb kórházában

A Szent Imrében dolgozó altatóorvosok háromnegyede felmondott, mert úgy érezték, nem tudják biztonságosan végezni a munkájukat. Az altatás és fájdalomcsillapítás mellett az életveszélyes betegeket kezelő orvosok inkább külföldre mennek: szaktudásuk egész Európában hiány, csak tőlünk nyugatabbra az itthoni bérük három-négyszeresét is megkereshetik. A Szent Imrében pedig közben beláthatatlan időre csúsznak el műtétek, pedig ez az a hely, amiről néhány évvel ezelőttig a betegektől és az ott dolgozóktól sem lehetett rosszat hallani. 

Akut aneszteziológushiány lépett fel a Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban: Fejér Csaba osztályvezető távozása után nyolc aneszteziológus szakorvosból hatan felmondtak, értesült több forrásból az Index.

Aneszteziológusok nélkül szinte megbénul egy kórház, ugyanis ők végzik a műtéteknél az altatást/fájdalomcsillapítást/érzéstelenítést, valamint a sürgősségi ellátásban is fontos szerepük van. Ha valaki életveszélyes állapotban kerül kórházba, azt általában hivatalos nevén aneszteziológus és intenzív terapeuta veszi kezelésbe.

A lap információi szerint a Szent Imre közel van egy bénult állapot beálltához: beláthatatlanul csúsznak el időben az előre betervezett műtétek, duzzadnak a várólisták, a szakembereket pedig nem tudják egyik pillanatról a másikra pótolni. Ráadásul az egyik kórházi forrás szerint nemcsak az aneszteziológusok mennek el Budapest egyik, de talán legjobbnak tartott közkórházából, hanem több osztályon megfigyelhető, hogy kevesebb dolgozó jut egy betegre, mint korábban.

Nem könnyű hat aneszteziológust találni a magyar piacon, bármennyire is létfontosságú a szerepük egy kórházban. Az okok nem túl bonyolultak:

  • még az orvosok között is alacsony az átlagfizetésük
  • megterhelő a munka
  • óriási a felelősség
  • nehezen lehet előre tervezni
  • az aneszteziológusok csak ügyeleteket visznek, előre meghatározott óraszámban. Hogy éppen hány orvosra van szükség, az attól függ, mennyi beteget fogad a kórház, hány műtét van az adott időszakra betervezve – írja az Index.

Aneszteziológusból lényegében egész Európában hiány van, ezért a magyar szakemberek erről a területről sokszor inkább külföldön vállalnak munkát háromszor-négyszer annyiért, mint itthon. A kórház szinte minden létező, szakvizsgával rendelkező aneszteziológust próbál összeszedni, de az, hogy egyszerre felállt az osztály háromnegyede, azt az érzés kelti, hogy semmiképpen se menjünk oda dolgozni – magyarázta az Indexnek egy másik budapesti kórházban dolgozó szakorvos, akit hívtak ügyelni a Szent Imrébe, de inkább nem ment.

A lap úgy tudja, hogy a nyolcból hat orvos felmondása összefüggésben van azzal, hogy néhány hete távozott az osztály éléről Fejér Csaba, aki a kórház honlapján még mindig osztályvezetőként szerepel. Az Index információi szerint Fejér nem teljesen önszántából mondott fel, hanem állítólag a kórház vezetésének nyomására távozott. Az utána felálló dolgozók pedig úgy érezték, hogy nincsenek megfelelő anyagi és eszközfeltételek a biztonságos munkavégzéshez.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!