Keresés

Tömegek állnak sorban a bankok előtt

Dühös tömegek sorakoznak a DRB csoport bankjai előtt, miután a Nemzeti Bank 60 ezer forintos pénzfelvételi limitet hirdetett meg. Van, ahol órák óta sorban állnak, Siklóson például minden harmadik ember a DRB-ben tartja a pénzét. A polgármester Orbán Viktortól kérne segítséget. 

Megrohamozták a DRB Bankcsoport tagjait, miután a Magyar Nemzeti Bank 60 ezer forintra csökkentette a kivehető betétek és más források összegét – írja az Index helyszíni forrásokra és megyei lapok tudósításaira hivatkozva. Azt írják, Harkányban és Siklóson már beengedik az embereket, de Miskolcon és Pécsen még mindig zárva vannak a bankok, a sorban állók pedig egyre dühösebbek.

Harkányban tízkor nyitott ki a bank, amikor már órák óta állt az utcán a főleg nyugdíjasokból álló tömeg, a siklósi önkormányzatnál pedig azt mondták, nagyon feszült a helyzet, és délelőtt 11 óta egyesével engedik be a sorban állókat, akik nagyjából nyolcvanan lehetnek. Itt különösen rossz a helyzet, mert a városban minden harmadik ember a DRB-ben tartja a pénzét. A polgármester, Merenics János ezért Budapestre utazott, hogy Varga Mihállyal, vagy Orbán Viktorral találkozzon, akiknek petíciót akarnak átadni. Ebben leírják, hogy önhibájukon kerültek ebbe a helyzetbe, és hogy az államnak segítenie kellene a bajba jutott önkormányzatokon és az embereken.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a 60 ezer forintos limit mennyi időre szól, az viszont már kiderült, hogy ha egy számlának két tulajdonosa van, akkor kétszer 60 ezret lehet kivenni. Az MNB azért döntött a korábbi egymilliós limit csökkentése mellett, mert a DRB Bankcsoporthoz tartozó bankok fizetőképességi helyzete rosszabbul alakult a vártnál. A csoporthoz tartozik a BRB Buda Regionális Bank, a DRB Dél-dunántúli Regionális Bank, a DDB Dél-dunántúli Takarék Bank és az ÉRB Észak-magyarországi Regionális Bank.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!