Keresés

Tök mindegy, úgyis c betű van a hátukon

Szinte mindenki kapott közmunkát, mégis derékig ér a gaz Tiszabőn, ahol könnyen elfajulhat a választási harc. A jelöltek zsarolással és saját zsebre játszással vádolják egymást, ami a helyiek szerint össznépi verekedésbe is torkollhat.

_HDA0117Szabó Béla jelenlegi polgármester mögül kihátrált a Fidesz | Fotó: Hajdú D. András

„Van olyan ember, aki két éve nem jár be közmunkára, de tudja, hova kell szavaznia, így megkapja a pénzt” – vádaskodik Szabó Béla tiszabői polgármester, aki 2013-ban a Fidesz színeiben nyert időközi választást. Szabó most függetlenként indul, mert a párt kihátrált mögüle, és Bruna Lászlót, a közmunka-programot irányító képviselőt támogatja, aki maga mellé állította a testületi tagokat és a lakosság jó részét is. Szabó szerint ez azért van, mert Bruna a munkával zsarolja az embereket.

Tiszabő az ország legszegényebb települése, ahol a kétezer fős lakosságból szinte mindenki roma származású. A legtöbben éveken keresztül segélyből éltek, egészen a közmunka-program elindításáig, amit az emberek megváltásként éreznek. „Hazugság, hogy szegények vagyunk. Itt jó élet van, most már a hónap végén is húst eszünk” – mondja egy asszony, egy férfi pedig a malacait mutatja. „Semmilyen állatom nem volt soha életemben, de most van disznó, tűzifa… Mióta van munka, sokkal jobb minden”.

Munka van, látszatja nincs

Ha a számokat nézzük, Tiszabő mintaértékű település lehetne. A közmunka-programban 575-en vesznek részt, vagyis szinte mindenki, aki munkaképes és aktívkorú. A szokásossal ellentétben itt egy családban akár négyen-öten is kapnak közmunkát, ami a polgármester szerint olykor 3-400.000 forintos havi bevételt jelent.

_HDA0166| Fotó: Hajdú D. András

Az utcák mégis rendezetlenek, sok helyen derékig ér a gaz, és semmi nyoma, hogy naponta több százan dolgoznának. A helyiek szerint ez azért van, mert sok elhagyott porta a banké, vagy az egyházé. Az egyik ilyen helyen mégis találunk egy férfit, aki a kevés nem cigány lakos közé tartozik. „Mindig lekaszálom a füvet az állatoknak, és senki nem szól érte. Közmunkást alig látni, nem csinálnak semmit” – mondja mogorván, a választásokról pedig csak annyit mond: „Minek szavaznék? Mindkettő cigány”. Azt mondja, szívesen elköltözne, de senki sem venné meg a házát ezen a környéken.

A falu vezére

A tiszabői helyzet azért is különleges, mert a polgármester semmilyen befolyással nincs a közmunka-programra, amit a faluban Törpeként ismert fideszes jelölt, Bruna László irányít. Szabó szerint a helyiek félnek, hogy elveszítik a munkájukat, ha nem Brunára szavaznak, aki maga is úgy látja, hogy fideszes kapcsolatai segítették helyzetbe hozni Tiszabőt a közmunka-programban. „A választásokon ötezer embert szereztem a Fidesznek a környékről” – mondja.

_HDA0508Bruna László, a Fidesz jelöltje hívei között | Fotó: Hajdú D. András

Bruna leglelkesebb hívei folyamatosan követnek minket, hogy újra elmondják, mennyire hálásak neki a közmunkáért. Bruna maga is nagyon elégedett az eredményeivel, amikor véletlenül összefutunk vele, hosszan beszél saját önzetlenségéről és az ellenfele disznóságairól, miközben a csomagtartóját mutatja, tele az őt ábrázoló fideszes szórólapokkal. A többiek végig körbeállják, és ha a mostani polgármesterről van szó, dühösen közbekiabálnak.

Dobozos ebéd a gyerekeknek

Tiszabőn évek óta nincs kultúrház: az épület leomlott, az emberek széthordták, amit lehetett, és a két tábor ebben az ügyben is egymásra mutogat. A kultúrházban régen étkező működött, oda jártak át délben az iskolások, de mióta nincs, dobozban kapják az ebédet, ami sokszor az árok partján végzi. Mindkét jelölt új kultúrházat szeretne, de ígéretekben amúgy sincs hiány.

_HDA0546| Fotó:Hajdú D. András

De hiába a tervek, az emberek egyelőre nem nagyon bíznak benne. Szabó először 2002-ben lett polgármester, majd tavaly nyert ismét, amikor fiktív adásvételi szerződések megkötése miatt őrizetbe vették az akkori polgármestert, Farkas Barnabást. Bruna ellen is eljárás folyik az ügyben, de elmondása szerint nem követett el semmit. „Még folyamatban van az eljárás, de én nem tudtam, mi van a háttérben, csak eladtam a házamat. Ez is olyan nagy baj?”- kérdez vissza Bruna, aki a kultúrház építése mellett felújítaná az iskolát, és még két játszóteret is építene.

Sokak szerint Szabó nem tudott élni a bizalommal, a falu semmit sem fejlődött, ráadásul többen úgy látják, hogy saját zsebre dolgozott. Brunáék szerint Szabó több tízmillió forintért akarta lebontatni a kultúrház maradékát, és végül csak a testület tudta megakadályozni ebben. Bár a polgármester úgy látja, 2002 után jó irányba haladt a falu, a tiszabőiek nagy része ezt nem így látja, és a mostani javulás szerintük nem Szabó érdeme.

Elfajulhatnak a dolgok

Bár abban mindenki egyetért, hogy a közmunka miatt minimálisra csökkentek a bűncselekmények, ez nem biztos, hogy így marad. A faluban érezhetően felfokozott hangulat van, sokan dühösen szidják a polgármestert, akinek szintén megvan a maga tábora.

Egy roma asszony szerint végre magyar polgármester kellene, „mert az elég szigorú lenne”, egy férfi pedig arról beszél, hogy a megosztottság könnyen elfajulhat. „Négy éve is végig balhé volt, itt verekedtek az utcán. Engem mondjuk, nem érdekel, egyikre se szavazok. Mindkettő egykutya. C betű van a hátukon”.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!