Keresés

Több tízezren várják a kormány bocsánatkérését

Az eső ellenére több tízezer ember vonult utcára a tanárok és közel hetven szervezet közös tüntetésén. Pukli István, a zuglói Teleki Blanka Gimnázium igazgatója nyolc napot adott a kormánynak arra, hogy kérjen bocsánatot azoktól, akiket az elmúlt hat évben megfélemlített. Ha ezt nem teszi meg, március 30.-án országos, egyórás sztrájk jöhet.

“A tantestületben nem merünk beszélni egymással, mert mindentől tartani kell, és ebből nagyon elegem van. Úgy érzem magam, mint a Kádár-rendszer végén, és nagyon szeretném, hogy ne ezt kelljen megtanítania a gyerekeknek, de a rendszer sajnos efelé halad” – mondta egy angoltanárnő, miközben több tízezer tüntetővel együtt a Hősök teréről a Kossuth térre tartott.

Óriási tömeg gyűlt össze március 15-én délután a Hősök terén a tanárok és a szakszervezetek közös tüntetésre. A keddi demonstrációt a Tanítanék Mozgalom kezdeményezte, és az oktatási szereplőkön kívül ott voltak a közalkalmazottakkal az egészségügyi, a kulturális és a szociális szféra dolgozói is. A vonulás közel másfél óráig tartott, annyian voltak, hogy mire a menet eleje a Kossuth térre ért, a vége még az Oktogonnál állt. A tüntetésről szóló percről percre tudósításunkat itt olvashatja el.

2016-03-15_03-58-11
Több tízezren vonultak. Fotó: Magócsi Márton

A tüntetés végig nagyon békés volt, bár a beszédek közben rendre felhangzott az „Orbán takarodj!” és a „Mocskos Fidesz” rigmus, de semmilyen attrocitás nem történt. A legindulatosabb beszédet Sándor Mária, a feketeruhás nővér, és Pukli István igazgató mondta. Előbbi először egy kockás ingben jelent meg, majd beszéde végén egy teátrális jelenet közben levette azt, lengetni kezdte, és énekelt is. Sándor Mária egyperces néma csendet kért beszéde végén. Erről a 444.hu készített videót:

L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője a szegrációról beszélt, és arról, hogy a döntéshozóknak fogalmuk sincs róla, micsoda szegénységben élnek gyerekek. Szerinte, ha akár csak egyikük is egy napot eltöltene egy olyan iskolában, amikbe ő jár, biztos másképp gondolkodnának. Szerinte hiába mondja, amit mond Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere, soha nem volt még annyi szegregált iskola az országban, mint most.

2016-03-15_04-42-14
Tüntetők a Kossuth téren. Fotó: Magócsi Márton

A tüntetés leginkább várt felszólalója, az időközben az egész mozgalom vezéralakjává vált Pukli István volt. Már színpadra lépése előtt beharangozták, hogy most végre megtudhatjuk, hogy milyen nagy bejelentésre készül. Az igazgató lendületes, indulatokkal teli beszédet mondott, szerinte a társadalom már nem fél kimondani, a kormánynak nincs hatalma felette. Szerinte történelmi pillanatokat élünk, nem mondhatjuk majd a gyerekeinknek, hogy mi nem éltünk vele.

Pukli végül elmondta, mire készülnek: ha Orbán Viktor és Áder János nyolc napon belül nem kérnek bocsánatot az elmúlt hat évben megfélemlített, megalázott emberektől, akkor március 30-ra egy órás, országos munkabeszüntetésre szólítják fel a hetven támogató szervezetet, a 950 intézményt, és 35 ezer magánembert. „És mindenkit, akit érdekel a gyermekeink jövője” – tette hozzá.

Pukli még azt is hozzátette, hogy ha nem elég az egy óra, akkor legközelebb kettő, és, ha az sem vezet eredményre, akkor mindig több és több órát fognak sztrájkolni. Pukli István teljes beszédét elolvashatja itt.

“Az egyórás sztrájk komikus” – mondta Lajos, a közgazdász a tömegben tudósítónknak Pukli bejelentése után. Szerinte az igazgató beszéde retorikailag jó volt, de leginkább a diákolimpikoné tetszett neki. István szerint is gyenge volt a bejelentés, de azért szükség van rá, akárcsak a tüntető tömegekre, mert a hatalom csak ebből fog érteni. Egy nyugdíjas férfinek, Jánosnak viszont tetszik az egyórás sztrájk, mert szerinte ez csak egy állomás, és jó, ha a hatalom szembesül némi polgári engedetlenséggel.

Pukli István a tüntetés után a 444-nek azt mondta, valószínűbbnek tartja, hogy sztrájk lesz, mint azt, hogy Orbán Viktor bocsánatot kérjen:

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!